Business Internaţional

Bill Gates: Regimul strict al vizelor impiedica "creierele" sa vina in SUA

02.02.2005, 00:00 16



Bill Gates a aratat ca regimul sever de vize al Statelor Unite a generat un declin atat de dramatic al numarului de studenti straini in domeniul stiintelor IT, incat este amenintata pozitia detinuta de State in domeniul industriei globale de software, potrivit Financial Times.



Vorbind in decursul intrunirii Forumului Economic Mondial de la Davos, presedintele Microsoft, una dintre companiile cu cel mai ridicat numar de angajati din randul tinerilor talente din acest domeniu pe plan global, a caracterizat aceasta scadere a numarului de studenti drept un adevarat "dezastru".



Statutul Statelor Unite de "magnet al inteligentei pe plan mondial" este amenintat ca rezultat al reglementarilor mai stricte in domeniul imigrarii ce au fost introduse ca urmare a atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, a sugerat Bill Gates. "A fost inregistrata o scadere cu 35% a numarului de studenti asiatici ce vin sa studieze in departamentele noastre de computer science," a declarat Gates. "Este o situatie cu adevarat negativa pentru un sector atat de important," a adaugat acesta.



Oficialii universitatilor americane sunt ingrijorati in legatura cu scaderea numarului de studenti straini aparuta pe fondul problemelor legate de vize. Anul trecut, Larry Summers, presedinte al Harvard University, a avertizat ca Statele Unite vor pierde "avantaje inestimabile" daca generatia viitoare de lideri straini vor alege sa studieze in alta parte.



Gates a scos in evidenta si diferenta foarte mare dintre piete emergente ca India si China, unde 40% din studenti studiaza in domeniul ingineriei si Statele Unite, unde procentul este de aproximativ 4%.



In contextul in care ministrii de finante si bancherii centrali ai tarilor din grupul G7 ai tailor industrializate se pregatesc sa se intruneasca la Londra in aceasta saptamana pentru a discuta probleme legate de miscarile monetare, Gates a dezvaluit faptul ca este convins ca dolarul va continua sa scada.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO