Business Internaţional

BMW a anuntat cine va conduce de la anul Rolls-Royce

08.12.2004, 00:00 18



Un membru din conducerea grupului german BMW, care se ocupa in prezent cu operatiunile de extindere a companiei in Africa de Sud, va deveni al treilea presedinte si director executiv al Rolls-Royce Motor Cars in ultimul an, scrie Financial Times.



Ian Robertson, in varsta de 46 de ani, care va prelua functiile in februarie 2005, il va inlocui pe Karl-Heinz Kalbfell, care si-a dat demisia in luna octombrie, dupa ce i-a fost oferit postul de director executiv la compania italiana Alfa-Romeo. Kalbfell a stat la Rolls-Royce doar sase luni.



Tony Gott, predecesorul lui Kalbfell, a plecat de la Rolls-Royce in luna mai a acestui an, dupa o cariera de 20 de ani in cadrul acestei companii. Se pare ca acesta a avut o confruntare cu Helmut Panke, presedintele BMW, cu privire la conducerea subsidiarei britanice, care are 350 de angajati. Dupa plecarea lui Kalbfell de la Rolls-Royce, marca britanica a fost condusa de catre Stefan Krause, directorul financiar al grupului BMW.



Ian Robertson, care a fost manager la BMW South Africa din 1999, are sarcina de a imbunatati vanzarile neconsistente ale marcii dupa lansarea modelului Phantom - primul model conceput de cand compania a intrat in posesia BMW - la inceputul lui 2003.



Vanzarile Rolls-Royce din acest an sunt asteptate sa fie cu cel putin 25% mai mici decat nivelul de 1.000 de unitati planificat, dupa ce pana la sfarsitul lunii octombrie fusesera vandute 556 de astfel de modele de 350.000 de euro. Rolls -Royce a acuzat intarzieri in punerea la punct a unei retele globale de distributie, precum si inceritudinea economica din Europa, ca principalele cauze ale acestor performante slabe. Cu toate acestea, Rolls-Royce asteapta ca Phantom-ul sa depaseasca in acest an vanzarile rivalilor de la Maybach, modelul de lux din aceeasi categorie a celor de la DaimlerChrysler, care sunt estimate sa atinga aproximativ 600 de unitati.



Pe langa relansarea vanzarilor, Robertson va mai avea ca sarcina sa urmareasca dezvoltarea si lansarea unei versiuni decapotabile a lui Phantom, a carei lansare este asteptata pentru sfarsitul lui 2006.



Robertson s-a alaturat in 1979 grupului Rover. A fost director la Land Rover, detinut pe atunci de BMW, dupa care a fost numit in functia de director al BMW pentru Africa de Sud. Sarcina sa la conducerea Rolls-Royce nu va fi una usoara, avand in vedere dificultatile cu care se confrunta in acest moment piata automobilelor de lux, insa Robertson este increzator ca va putea rezolva o parte dintre problemele marcii britanice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO