Business Internaţional

BMW investeste in stil mare in Mini

17.02.2005, 00:00 14



La numai patru ani de la lansarea noului Mini, producatorul german de automobile BMW a anunta o investitie suplimentara de 146 milioane de euro, relateaza BBC News. La fabrica din Oxford se vor crea 200 de noi locuri de munca, aceasta urmand sa fie dotata cu echipamete moderne precum si cu o noua sectie de productie. Scopul investitiei este cresterea productiei la 250.000 de masini noi pe an. Majorarea, de la 189.000 de masini anul trecut, se datoreaza cererii din ce in ce mai mari pentru acest model.



Investitia initiala a grupului german a fost de 407 milioane de euro.



De la lansarea sa in 2001, noua Mini a mers din bine in mai bine. Anul trecut, una din sase masini BMW vandute era un Mini. Compania recunoaste ca succesul marcii a venit in ciuda scepticismului unora. "Decizia noastra de a produce un nou Mini nu a fost privita cu ochi buni de la inceput", afirma Norbert Reithofer, membru al consiliului de administratie al BMW.



Initial, grupul a declarat ca va produce 100.000 de modele pe an la fabrica sa de la Cowley, dar tinta a fost curand atinsa, si apoi majorata din ce in ce mai mult.



Si pretul masinii a crescut proportional cu succesul sau. In momentul lansarii, cel mai ieftin model Mini costa putin peste 14.500 de euro. In prezent, cei interesati trebuie sa scoata din buzunare cel putin 16.700 euro pentru a intra in posesia unei masini, sau chiar mai mult din moment ce pretul unui Cooper S ajunge la 25.700 euro.



Mini Convertible, care a fost lansat primavara trecuta, are un pret maxim de 22.800 euro, si inca exista o lista de asteptare.



Fabrica de la Cowley, care initial parea mult prea mare pentru a produce doar 100.000 de Mini pe an, este folosita in masura din ce in ce mai mare. Exista planuri de daramare a cladirilor vechi care urmeaza sa fie inlocuite cu unele noi, aparand chiar zvonuri ca fabrica ar putea include si o vopsitorie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO