Business Internaţional

BNP Paribas a suspendat retragerile din trei fonduri

10.08.2007, 20:11 16

BNP Paribas, cea mai mare banca din Franta, a suspendat retragerile actionarilor din trei fonduri de investitii pe motiv ca nu poate evalua "in mod corect" activele acestora, in conditiile in care pietele de credit sunt profund afectate de temerile privitoare la pierderile ce ar putea fi generate de criza segmentului subprime al pietei americane ipotecare, scrie Bloomberg.
"Evaporarea completa a lichiditatii de pe anumite segmente ale pietei americane de creditare face imposibila evaluarea anumitor active, indiferent de calitatea sau ratingul de credit al acestora", potrivit BNP Paribas.
BNP Paribas va suspenda temporar calcularea valorii nete a activelor fondurilor respective denumite Parvest Dynamic ABS, BNP Paribas ABS Euribor si BNP Paribas ABS Eonia.
"Pentru unele titluri nu exista pur si simplu preturi, iar fara preturi nu putem estima valoarea fondurilor", a declarat Alain Papiasse, director al departamentului de administrare de active din cadrul BNP Paribas.
Banca urmeaza exemplul Union Investment Management si Frankfurt Trust in sistarea retragerilor din acest gen de fonduri.
In momentul in care banca raportase un profit net in crestere cu 20% pe trimestrul doi, CEO-ul acesteia anuntase ca expunerea bancii la criza americana este "absolut neglijabila".
Blocarea retragerilor "a reprezentat o decizie foarte buna, evitandu-se in acest fel un volum urias de rascumparari", arata Jean-Edouard Reymond din cadrul Union Bancaire Gestion Institutionelle SA din Paris.
Fondurile BNP Paribas detineau active in valoare de 2 miliarde de euro pe 27 iulie, incluzand credite ipotecare riscante americane in valoare de 700 de milioane de euro. Activele fondului ABS Euribor au inregistrat o scadere de 18% pana la 850 de milioane de euro in perioada 24 iulie-7 august, in timp ce activele totale ale ABS Eonia au scazut cu 7% pana la 73 de milioane de euro in aceeasi perioada. Anuntul BNP Paribas privitor la suspendarea celor trei fonduri a generat o scadere cu 4,5% a actiunilor bancii, a tras indicele european de referinta in jos cu mai mult de un punct procentual si a contribuit la cresterea titlurilor americane de trezorerie pentru prima data in patru zile.
Actiunile europene s-au aflat in scadere pentru prima data in trei zile ca urmare a anuntului BNP Paribas. Actiunile bancii au inregistrat cel mai dramatic declin din patru luni.
Indicele Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 1,9% pana la 373,74 puncte. Indicele a inregistrat o scadere de 5,7% din momentul atingerii celei mai ridicate valori din ultimii sase ani si jumatate in iunie pe fondul temerilor conform carora problemele pietei ipotecare americane vor afecta cresterea economica, incetini ritmul preluarilor si reduce valoarea investitiilor.
"Investitorii vor ramane in garda pana cand le va fi clar daca problemele de pe pietele de credit, care au afectat o serie de companii ca BNP, au consecinte reale asupra economiei", a declarat Richard Scott, din cadrul Iimia Investment Group, Anglia.
Indicii nationali s-au aflat in scadere pe toate cele 18 piete vest-europene. Indicele britanic FTSE 100 a scazut cu 1,2%, indicele german a pierdut 1,3% si cel francez 1,5%. Stoxx 50 a inregistrat un declin de 0,9%, iar Euro Stoxx 50 a scazut cu 1,2%.
Titlurile de trezorerie au inregistrat prima crestere din patru zile in conditiile in care NIBC Bank, o banca olandeza de investitii, a anuntat la randul sau pierderi de cel putin 137 mil. euro legate de investitiile pe segmentul creditelor ipotecare riscante din Statele Unite.


Cutremur pe burse
BNP Paribas a anuntat suspendarea retragerilor din trei fonduri de investitii pe motiv ca nu poate evalua "in mod corect" holdingurile acestora pe fondul problemelor din sectorul creditelor ipotecare riscante din Statele Unite.
Actiunile BNP au inregistrat cel mai semnificativ declin din patru luni.
Actiunile europene s-au aflat in scadere pentru prima data in trei zile.
Indicele Dow Jones Stoxx a scazut cu 1,9% pana la 373,74 puncte.
Titlurile de trezorerie au crescut dupa anuntul facut de BNP, realimentand temerile conform carora criza de pe piata americana a creditelor ipotecare riscante ia amploare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO