Business Internaţional

BNP preia Galeriile Lafayette

30.03.2005, 00:00 13

BNP Paribas ofera 2,15 mld. euro pentru preluarea Galeriilor Lafayette, cel mai important operator de magazine universale din Franta, relateaza Bloomberg.


Familia Moulin, cea care va beneficia de suma oferita de Paribas, este una dintre cele doua familii care coopereaza la conducerea Lafayette.


Banca franceza a declarat ca a semnat o intelegere cu familia Moulin, care detine 31,7% din activele operatorului francez, pentru a cumpara partea familiei Meyer.


Meyer detine 29,5% din activele Lafayette, iar aceasta decizie va stabiliza pozitia actionarului majoritar. Conform acestei tranzactii, BNP va creste pe piata de credite de consum retail de la 49% la 50%. Acordul dintre cele doua familii a venit ca urmare a deciziei Banque Federative du Credit Mutuel de a achizitiona 15,6% din activele Lafayette, usor de recunoscut dupa celebrele firme luminoase de pe bulevardele pariziene.


"Una din valorile cheie ale grupului nostru a fost intotdeauna mostenirea familiala", a spus Phillipe Houze, co-presedintele executiv al Lafayette si membru al familiei Moulin. "Intr-un moment decisiv in istoria sa, a fost gasita solutia optima, adica parteneriatul cu BNP Paribas. Banca poate sa continue dezvoltarea afacerii si a primit si suportul celor doua familii."


BNP si familia Moulin vor combina activele detinute intr-un joint-venture, sub umbrela companiei familiei, Semad, care va lansa o oferta publica pentru actiunile ramase. Dupa incheierea tranzactiei, in care Lafayette a fost evaluata la 3,14 miliarde de euro, BNP va detine active in valoare de 585 de milioane si intentioneaza sa le vanda inapoi familiei in timp.


Actiunile Galeriilor Lafayette au castigat 65% in ultimul an din cauza speculatiilor privind o preluare totala. Acestea au fost suspendate ieri dimineata la Paris. BNP va plati 235 de euro pentru o actiune a familiei Meyer, iar familia Moulin va oferi acelasi pret pentru toate actiunile ramase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO