Business Internaţional

Bogatii din SUA imprumuta tot mai mult

12.02.2007, 15:51 24

O privire mai atenta asupra creditelor personale din Statele Unite arata ca cei bogati acumuleaza datorii mult mai repede decat cei din clasa de mijloc, scrie The Wall Street Journal.
Conform Sondajului Financiar de Consum al Consiliului Fed, cei mai bogati 1% dintre americani au acumulat datorii de 342 miliarde de dolari (263,9 miliarde de euro) din 1998 pana in 2004, ultimul an pentru care sunt disponibile aceste informatii.
Asa precum cei bogati controleaza o cota disproportionala din bogatia totala, asa controleaza si o cota disproportionala din totalul datoriilor.
Cei mai bogati 1% detin 7% din totalul datoriilor nationale, care totalizeaza 650 de miliarde de dolari (501,6 miliarde de euro), in crestere de la 5% in 1998.
Datoria acestui grup a crescut mai repede decat a oricarui alt segment in sondajul Fed. Totalul datoriei celor mai bogati 1% s-a majorat cu 150% din 1998 pana in 2004 in comparatie cu doar 100% pentru cei aflati in procentajul de 50%-90% din ierarhia pe venituri.
Dupa ce au achizitionat cea de-a doua (si a treia, si a patra) locuinta si
si-au finantat stilul extravangat de viata, bogatii de azi care nu se tem de riscuri isi iau imprumuturi pentru a-si mari averile si finanta stilurile de viata tot mai scumpe.
Sunt desigur anumite diferente in modurile in care cei bogati folosesc sumele imprumutate. Cei bogati utilizeaza aceasta datorie ca o unealta financiara. Majoritatea datoriilor consista in credite ipotecare pentru locuinta de baza sau o alta casa, conform informatiilor furnizate de Fed. Ei poate au suficienti bani pentru vila de 20 de milioane de dolari (15,4 milioane de euro), dar prefera sa-si tina acesti bani in fonduri de investitii, sau in diverse afaceri.
Aceasta este o "datorie strategica" care implica luarea unui credit cu o dobanda de 7% si sa-i investesti pe pietele financiare care ofera o dobanda de 10%.
Datoriile pot fi o necesitate pentru clasa de mijloc, dar cei bogati iau "o complicata decizie financiara", a declarat Arthur Kennikell, economist al Fed. Iar pe ansamblu, registrele raman curate. In prezent, cei bogati isi asuma riscuri financiare mai usor. Intr-o lume plina de bani, multi dintre cei bogati isi construiesc averile prin utilizarea de mecanisme financiare si pariind sume mari de bani pe propriile afaceri.
Eric Hadar, proprietarul unui fond de investitii imobiliare din New York, imprumuta bani de la U.S. Trust atat pentru afacerile imobiliare, cat si pentru nevoi personale. "Totul in lumea imobiliara este despre echilibru financiar", a declarat el.
Chiar daca este vorba de achizitia unei case, sau a unui alt bun personal, Hadar intai calculeaza daca luarea unui imprumut are sens din punct de vedere economic. "Este un risc. Eu nu ma voi duce sa imprumut bani pentru a-mi cumpara o ambarcatiune deoarece nu exista o justificare economica pentru a utiliza datoria in acest scop", a spus el. "Dar daca pot face mai mult decat costa creditele mele dintr-un imprumut, eu o voi lua in considerare."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO