Business Internaţional

Bogaţii Franţei cer impozitarea suplimentară a averilor lor pentru a ajuta la echilibrarea bugetului

Bogaţii Franţei cer impozitarea suplimentară a averilor lor pentru a ajuta la echilibrarea bugetului

Liliane Bettencourt: Când guvernul cere tuturor solidaritate, simţim că trebuie să contribuim. Foto AFP

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

25.08.2011, 00:03 945

După ce în SUA miliardarul american Warren Buffett a cerut Congresului american să mărească taxele pentru miliardarii ţării pentru a ajuta la reducerea deficitului bugetar, ideea taxării suplimentare a averilor mari câştigă din ce în ce mai mult teren şi în Europa în contextul crizei actuale.

Recent, cea mai bogată femeie a Franţei, Liliane Bettencourt, moştenitoarea imperiului L'Oreal, a declarat că vrea să-şi sprijine ţara în vremuri dificile, îndemnând guvernul francez să impună o taxă excepţională celor mai bogaţi contribuabili ai ţării, potrivit The Wall Street Journal.

Bettencourt, acuzată de evaziune fiscală, împreună cu alte 15 persoane bogate, au semnat o scrisoare deschisă publicată pe website-ul revistei săptămânale Le Nouvel Observateur, cerând guvernului o taxă specială, dar "rezonabilă".

"Într-o perioadă în care guvernul cere tuturor să dea dovadă de solidaritate, simţim că trebuie să ne aducem propria contribuţie", se arată în scrisoare.

Mesajul survine în contextul în care preşedintele francez Nicolas Sarkozy caută modalităţi de reducere a deficitului bugetar al ţării fără a-şi încălca promisiunea electorală de a nu majora taxele.

După o pauză agitată de vară Sarkozy este aşteptat să anunţe o serie de măsuri de austeritate. Oficialii guvernului au declarat că pachetul de austeritate ar putea include şi o taxă pe bogăţie, deşi nu au precizat pragul de la care se va aplica aceasta, 150.000, 300.000 sau 1 milion de euro.

În Europa ideea majorării taxelor percepute celor bogaţi a început să prindă contur cu trei ani în urmă, la începutul recesiunii. În 2009 guvernul britanic a majorat rata de top a impozitului pe venit la 50% de la 40%. În Italia, guvernul ar putea introduce o taxă suplimentară de 5% pe veniturile anuale ce depăşesc 90.000 de euro şi de 10% pe veniturile de peste 150.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO