Business Internaţional

Bogatii renunta la banci si isi construiesc propriile institutii financiare

30.06.2003, 00:00 21



Biotehnologie de miliarde de dolari in Elvetia: aceasta este reteta care i-a permis lui Ernesto Bertarelli sa rastoarne tiparele. Atunci cand miliardarul elvetian si-a pus ambitia de a cuceri Cupa Americiila iachting a cautat sa formeze cea mai buna echipa de marinari care sa-i manevreze vasul, botezat Alinghi. Destul de increzator, Bertarelli a reusit sa castige trofeul pentru o tara care nu are deloc deschidere la mare.



Strategia care a presupus inchegarea unei echipe de profesionisti s-a dovedit a fi una de succes. Dar in momentul in care a considerat ca bancile particulare de investitii nu-i puteau oferi ceea ce avea nevoie, afaceristul elvetian si-a stabilit un birou privat de investitii, in care sa se ocupe de cele 5 miliarde de dolari, cat reprezinta afacerile familiei. La 37 de ani, Ernesto Bertarelli detine doua treimi din colosul elvetian de biotehnologie Serono.



Asa se face ca in 2002, ia nastere Kedge Capital Ltd., avand scopul de a face ceea ce fac si bancile particulare, insa intr-o maniera imbunatatita. "Daca am fi avut atunci banii intr-o banca particulara, am fi pierdut, la fel ca toata lumea, 5%, 10% sau chiar 15%", spune directorul Kedge Capital, Denis Mirlesse. Noua institutie este formata dintr-o echipa de 20 de experti in investitii din Londra, Jersey si Geneva.



Dar oficiile familiale sau sediile private din care sa-ti conduci afacerile nu sunt pentru toata lumea. Ele isi gasesc un rost doar pentru cei mai bogati dintre bogati. Aceste oficii reprezinta o alta forma de competitie pentru bancile particulare europene puternice, deja macinate de o piata slaba, de presiuni sistematice si de rivalitati aprinse. Oficiile familiale, independente sau afiliate unei banci, sunt companii de investitii private care au ca scop mentinerea si cresterea semnificativa a averii mostenite din familie. Acest fenomen a existat de mult timp in Europa. In Elvetia, de exemplu, bancherii obisnuiau sa isi investeasca averile familiei. Cu toate acestea, coneptul modern de oficiu familial isi are originea in Statele Unite si prinde destul de repede. Peste 20 de banci particulare din Europa, in special banci private din Elvetia - UBS AG, Credit Suisse Group AG si Pictet&Cie, precum si banca internationala britanica HSBC - au inceput sa desfasoare astfel de servicii pentru clientii europeni foarte instariti.



Pentru o piata atat de atractiva, bancile particulare nu numai ca intra in competitie una cu cealalta, dar trebuie sa-si completeze singure portofoliul cu clienti. Asta este ceea ce spune si directorul de la Picket&Cie, Morag McLure: "Cei mai importanti competitori ai nostri sunt char familiile".



Dar, in loc sa mai apeleze la serviciile pe care le ofera bancile, multe dintre familiile cele mai bogate, cum ar fi cea a lui Ernesto Bertarelli, se decid sa-si construiasca propriile lor oficii familiale independente. De ce procedeaza astfel? Pe de o parte, pentru ca bancile nu le ofera serviciile pe care le doresc. Pe de cealalta parte, pentru ca isi pot permite sa aiba propriile lor oficii, spre deosebire de majoritatea clientilor bancilor particulare. Tocmai la o discutie pe aceasta tema care a avut loc in 2000, s-au intalnit Ernesto Bertarelli si Denis Mirlesse. Acesta din urma tocmai plecase de la banca particulara UBS in cadrul careia ajutase la integrarea operatiunilor dintre UBS si Swiss Bank Corp., dupa fuziunea acestora in 1997. Cei doi au discutat posibilitatile in care Mirlesse ar fi putut trece de la pozitia de director de vanzari la o banca particulara la cea de cumparare, dar de data aceasta in slujba unui client particular.



"Ernesto Bertarelli a spus ca voia sa gaseasca pe cineva care sa-l faca un investitor sigur," a declarat Mirlesse, cand a explicat cum s-a nascut Kedge Capital.



De atunci, Mirlesse i-a angajat pe Stan Beckers, expert in risc managerial care a condus ca director general adjunct departamentul de management al bancii germane WestLB, Alex Papadimitriou de la UBS Warburg care trebuie sa identifice oportunitatile financiare si Denise Hitchens de la grupul de strategii de investitii Goldman Sachs, care are rolul de a selecta managerii care sa se ocupe de fondurile de investitii alternative.



Ceea ce aduce si mai multa motivatie echipei lui Mirlesse este ca toti membrii si-au investit averile in aceeasi afacere cu a familiei Bartelli. "Am intrat in aceasta afacere de mai bine de 20 de ani," a spus Denis Mirlesse, "si ar trebui sa stim cum merg lucrurile."



Marile familii bogate din Europa care detin astfel de afaceri sunt, insa, mult mai secretoase decat cele americane. Putine dintre ele acorda interviuri, din cauza reticentei europenilor de a vorbi deschis despre averile lor care sunt adesea mostenite sau nedeclarate. Dar aceste atitudini incep sa se schimbe pe masura ce sursele de inavutire devin tot mai vizibile prin flotatii, actiuni si vanzari de companii.



Expertii apreciaza ca, in Europa, sunt intre 400 si 600 de oficii familale independente, precum si o serie de oficii multifamiliale in care au investit mai multe familii. Ian Patrige, membru al unei companii din Geneva care organizeaza prelegeri pentru astfel de clienti, sustine ca numarul acestor oficii s-a triplat in ultimii zece ani si ca se inregistreaza o tendinta de crestere a acestor afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO