Business Internaţional

Bonusuri de peste 13 miliarde de euro pentru bancherii din Londra

31.10.2006, 16:20 12

Bancherii si managerii de fonduri din Londra pot castiga pana la 8,8 miliarde de lire sterline (13,11 miliarde de euro) pe an numai din bonusuri, aceasta suma depasind produsul intern brut al Islandei, au declarat cei de la Centre for Economics and Business Research (CEBR).
Bonusurile din districtul fi-nanciar londonez, cunoscut sub numele de "The City", cresc odata cu atin-gerea unui numar record de fuziuni si achizitii. Conform celor de la CEBR, salariile pot creste si ele cu 18 procente, de la 7,4 mld. lire sterline (11,03 mld. euro) inregistrate anul precedent, titreaza Bloomberg.
"Privind in perspectiva, bonusurile din districtul financiar sunt foarte predispuse la noi cresteri, pe masura ce companiile cu capital privat si fondurile de hedging vor ajunge la concluzia ca piata din SUA este saturata si vor cauta noi oportunitati in aceste zone", a declarat Jonathan Said, economist-sef la CEBR din Londra.
Man Group, cea mai mare companie de hedge-funding din lume, si-a triplat veniturile din primul trimestru al acestui an, iar achizitiile fondurilor de hedging au depasit 160 mld. dolari (126,31 mld. euro), conform Private Equity Intelligence. Castigurile totale ale companiilor de pe primele cinci pozitii ale topului celor mai mari banci de investitii, care include Morgan Stanley si Merrill Lynch, din primele noua luni ale acestui an au fost de 21,4 mld. dolari (16,89 mld. euro), depasind suma record inregistrata anul precedent de 20,4 mld. dolari (16,10 mld. euro).
Circa 4.200 de oameni care lucreaza pentru serviciile financiare si firmele de avocatura din Londra pot primi fiecare un bonus de peste un milion de lire sterline (1,49 milioane de euro), cu 1.200 de persoane mai mult decat anul precedent, au mai precizat cei de la CEBR.
Numarul de manageri de fonduri, avocati, bancheri si contabili a urcat anul acesta la o cifra record de 335.000 oameni, de la 324.000 inregistrati in 2005. Companiile de contabilitate si alte companii de servicii non-financiare din interiorul The City, sunt cei care adauga cei mai multi angajati, conform CEBR.
Datorita acestei cresteri salariale si a bonusurilor impresionante, preturile caselor din Londra, in special cele din zonele considerate de lux, au crescut cel mai rapid din ultimii doi ani.
Combinatia de bonusuri oferite in districtul financiar al Londrei cu numarul scazut de proprietati scoase la vanzare a dus la cresterea rapida a preturilor pe pieta imobiliara.
Competitia pentru putinele proprietati disponibile din zonele cele mai cautate este atat de acerba incat casele se vand la preturi mai mari cu cateva sute sau chiar mii de lire sterline decat pretul original de vanzare, iar cumparatorii sunt nevoiti sa apeleze la licitatii secrete pentru a putea intra in posesia noii lor case.
Richard Donnell, directorul de cercetare al Hometrack, a declarat ca "lipsa caselor scoase la vanzare creste preturile.
In aceeasi perioada de timp, anul trecut, proprietatile din Londra puteau fi achizitionate la preturi bune. Dar cresterea bonusurilor din districtul financiar a actionat ca o catapulta".
CEBR a estimat faptul ca nivelul bonusurilor din districtul financiar din Londra va creste cu 18,3 procente anul acesta. Aceasta estimare vine dupa ce un raport de saptamana trecuta a indicat faptul ca salariul mediu pentru cei care lucreaza in domeniul financiar a crescut peste 100.000 de lire sterline (149.064 de euro) pentru prima oara, cu cresteri salariale de pana la 21 de procente.

Salarii mari, case mai scumpe
Bonusurile de peste 13 mld. euro pe an care revin bancherilor si managerilor de fonduri din Londra depasesc produsul intern brut al Islandei.
Peste 4.000 de angajati ai firmelor de avocatura din Londra pot primi fiecare bonusuri de circa 1,5 milioane de euro.
Salariul mediu al unui angajat din domeniul financiar ajunge la circa 150.000 de euro.
Lipsa proprietatilor scoase la vanzare si cresterea bonusurilor au dus la inflatie pe piata imobiliara din Londra, preturile la case crescand cu sute, chiar mii de lire sterline.
Numarul de manageri de fonduri, avocati, bancheri si contabili a urcat anul acesta la o cifra record de 335.000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO