Business Internaţional

Bonusuri imense pentru bancherii britanici intr-un an in care industria a ramas in picioare datorita statului

21.10.2009, 23:15 16

Bancherii care lucreaza in districtul financiar al Londrei, unuldintre cei mai importanti poli ai industriei bancare mondiale, vorprimi anul acesta bonusuri cumulate de 6 mld. lire sterline (6,57mld. euro), in crestere cu 50% fata de anul trecut, se arataintr-un raport realizat de Centrul pentru Cercetare Economica si deAfaceri (CEBR), scrie BBC News.

La doar un an de la salvarea marilor creditori britanici prininterventii si fonduri guvernamentale, bonusurile bancherilor s-aumajorat datorita profiturilor in crestere si a competitiei lejere,potrivit studiului CEBR.

Cu toate acestea, bonusurile cumulate vor fi mult sub nivelulinregistrat in 2007, de 10,2 mld. lire sterline, in conditiile incare in bancile ce opereaza in districtul financiar al Londreilucreaza un numar mai mic de angajati, iar inceputul anului a fostextrem de nefavorabil.

In cadrul ultimului summit G20, liderii celor maiindustrializate state din lume au pledat pentru acordareabonusurilor in functie de performantele pe termen lung aleangajatilor. Reuniunea de la Pittsburgh nu s-a finalizat insa cu unplan ferm de limitare a compensatiilor bancherilor.

Douglas McWilliam, directorul CEBR, a declarat ca este putinprobabil ca masurile de reducere sau chiar interzicere abonusurilor sa aiba efect.

"Orice incercare de a impune restrictii asupra bonusurilor fiese va solda cu un esec, fie va fi extrem de daunatoare, inconditiile in care nu va combate problema lipsei unui mediuconcurential, care se afla la baza cresterii profitabilitatii", aexplicat McWilliam.

"Profiturile bancilor au urcat puternic anul acesta, reflectando concurenta slaba pe piata. Nu este surprinzatoare majorareabonusurilor avand in vedere nivelul ridicat deprofitabilitate."

CEBR anuntase initial ca nivelul bonusurilor aferente acestui anva fi de 4 mld. lire sterline (4,4 mld. euro), insa co-autorulraportului, economistul Benjamin Williamson, a afirmat ca desiprimele acordate angajatilor incep treptat sa se majoreze, acestea"nu vor ajunge in perioada urmatoare la nivelurile recordinregistrate in 2007".

Mai mult, Williamson a estimat ca valoarea totala a bonusurilorprimite de bancherii britanici va fi de 6,7 mld. lire sterline anulviitor, de 7,1 mld. lire sterline in 2011 si de 7,5 mld. liresterline in 2012.

Practicile salariale excesive sunt considerate de economisti cafiind unul dintre factorii declansatori ai crizei actuale, iarbancherii au fost acuzati ca si-au asumat riscuri nejustificate insperanta unor castiguri exacerbate.

Si pe Wall-Street se dau bonusuri record

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO