Business Internaţional

Bonusurile bancherilor europeni vor fi limitate drastic

Autor: Marius Oncu

12.12.2010, 23:49 13
Bonusurile şi primele în bani pentru bancheri vor fi limitatede anul următor în funcţie de salariu, după ce autorităţile dereglementare din Uniunea Europeană (UE) au aprobat un set de regulicu scopul de a tempera asumarea excesivă de riscuri în sectorulbancar.

Regulile plafonează la circa 25% partea din bonus care poate fioferită în bani, restul urmând să fie acordat în acţiuni care vorputea fi vândute doar după o perioadă de trei ani. Multe dintrefondurile de hedging vor evita regulile referitoare la acordarea deacţiuni, în funcţie de "profilul de risc" al firmei, se aratăîntr-un comunicat al Comisiei Autorităţilor Europene deSupravegehere Bancară.

"Nu toate instituţiile trebuie să se conformeze reglementărilor înacelaşi fel şi în aceeaşi măsură. Unele instituţii financiare vatrebui să aplice politici mai sofisticate", se arată în comunicat.Autorităţile de reglementare din UE trebuie să adopte propunerilecomisiei în cadrul unor măsuri de a limita asumarea de riscuri,considerată principala cauză a celei mai grave crize financiare dela Marea Depresiune din anii '30.

Organizaţiile bancare, inclusiv Asociaţia Bancherilor Britanici, aufăcut lobby pentru schimbarea regulilor, susţinând că orice acordîn privinţa bonusurilor trebuie să se aplice la nivel mondial.Reglementările au fost modificate însă doar pentru a clarificamodul de implementare, a anunţat autoritatea europeană.
Londra: bancherii îşi cumpără case
Bancherii londonezi şi alţi angajaţi ai firmelor financiarevor cheltui circa un miliard de lire sterline (1,2 mld. euro)primiţi sub formă de bonusuri pentru a achiziţiona case în capitalabritanică, cu 17% mai puţin faţă de anul trecut, conform firmeiSavills. Aceste achiziţii nu vor opri declinul preţurilorlocuinţelor de lux anul viitor, dar acesta probabil că nu va depăşi1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO