Business Internaţional

Boom-ul industriei de otel se apropie de sfarsit

21.06.2004, 00:00 11

Cresterea abrupta a pretului pe piata mondiala a otelului din ultimii doi ani ar putea s-ar putea sa se apropie de sfarsit, potrivit lui Guy Dolle, director executiv la compania Arcelor din Luxembourg, cel mai mare producator mondial de otel.
Intr-un interviu acordat Financial Times, Dolle a declarat ca este putin probabil ca producatorii de otel sa mareasca in continuare pretul, dupa al treilea trimestru al anului, datorita scaderii cererii pentru metale de pe piata chineza si a economiei europene, care nu da semne de redresare.
In ultimii doi ani, preturile mai multor tipuri de otel s-au dublat, dupa o lunga perioada de slabiciune. Cresterea de pe piata s-a datorat in principal cererii masive din China, care anul trecut a consumat mai mult de un sfert din productia mondiala de 1 miliard de tone.
Comentariile lui Dolle par sa reitereze ideea ca ciclicitatea cunoscuta a industriei de otel ar putea reprezenta momentul de varf actual, in termeni de cerere agregata pentru metal si de profitabilitate si oportunitati.
Dolle a afirmat ca semnele de incetinire a cresterii economiei chineze din ultimele saptamani au dus la o reducere a importurilor de otel, impreuna cu o scadere a cererii de materii prime folosite in productia de otel, cum ar fi minereul de fier sau carbunele cocsificabil.
Diminuarea cererii de pe piata chineza a facut ca mai multe materii prime sa fie disponibile in alte zone ale globului, inlaturand premizele cresterilor recente de pret. Intre timp, o alta sursa de nemultumire pentru industrie este economia europeana, "care nu da semne reale de recuperare anul acesta", conform declaratiilor lui Dolle. Conjunctura nefavorabila a limitat posibilitatile companiilor europene de a "impinge" pretul otelului.
Chiar daca industria otelului este pe punctul de a isi incetini cresterea, nu va fi suficient pentru a face ca marile companii sa fie extrem de profitabile pe anul 2004, a spus Dolle. "Anul acesta va fi cel mai bun an din ultimul deceniu, pentru castigurile industriei otelului", a adaugat Dolle.
Pe primul trimestru al anului 2004, Arcelor a anuntat o crestere de 21,8 procente a profitului net, de la 192 milioane euro anul trecut, la 234 milioane euro anul acesta, Dolle precizand ca si profitul aferent intregului an va creste, deasemenea.
Directorul de la Arcelor a declarat ca priveste anul 2005 cu ingrijorare din cauza restrangerii nivelului aprovizionarii cu materii prime, in special cu carbune. Arcelor, care anul trecut a realizat o productie de otel de 42 milioane tone, ar fi putut mari ritmul de productie pe anul acesta mai mult, daca ar fi putut tine pasul cu aprovizionarea cu carbune.
Productia pe anul acesta a grupului Arcelor va fi, foarte probabil, de 43 milioane de tone de otel, cu 1,5 miloane de tone mai putin decat daca ar fi avut mai mult carbune disponibil.
Cu toate ca 4/5 din productia totala este consumata in Europa, compania incearca sa creasca productia si in Brazilia, investind si in China intr-un joint-venture care va incepe sa produca anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO