Business Internaţional

Boom-ul sectorului de constructii din Europa de Est duce veniturile Wienerberger la 500 mil. euro

Boom-ul sectorului de constructii din Europa de Est duce veniturile Wienerberger la 500 mil. euro

Cererea solida inregistrata pe pietele Poloniei, Cehiei, Romaniei si Slovaciei a generat o crestere a vanzarilor de caramizi

09.05.2007, 17:34 14

Cel mai mare producator de caramizi din lume beneficiaza din plin de avansul constructiilor si de pietele dinamice din Europa Centrala si de Est.
Wienerberger a inceput anul 2007 cu rezultate impresionante pe primul trimestru. Pe fondul dezvoltarii puternice a sectorului de constructii in intreaga Europa si al conditiilor meteorologice favorabile, veniturile companiei au avansat cu 32%, pana la 507,3 milioane de euro, in timp ce EBITDA a inregistrat o crestere de 51%, pana la 83,9 milioane de euro.
Cresterea a fost obtinuta in ciuda scaderii castigurilor realizate in Statele Unite generate de un declin al sectorului de constructii rezidentiale noi agravat de conditiile meteorologice foarte dificile.
"Intentionam sa ne continuam expansiunea in 2007 prin lansarea de noi proiecte, cat si prin optimizarea capacitatii de productie. Faptul ca am inceput anul in forta demonstreaza ca decizia de a intari portofoliul geografic al grupului a fost una corecta", a comentat Wolfgang Reithofer, CEO al Wienerberger cu privire la rezultatele anuntate pe primul trimestru.
Rata de crestere de doua cifre a veniturilor si castigurilor in primul trimestru a fost generata de cererea solida inregistrata pe aproape toate pietele europene. Cea mai puternica crestere a fost inregistrata in Europa Centrala si de Est, insa castigurile in crestere obtinute in Europa Central-Vestica si dezvoltarea puternica pe piata din nord-vestul Europei au contribuit si ele la aceasta imbunatatire a rezultatelor in primul trimestru comparativ cu perioada similara a anului anterior.
EBIT a avansat cu peste 100%, pana la 39,1 mil. euro pe fondul cresterii vanzarilor din punctul de vedere al volumului si al majorarilor de preturi, dar in primul rand in contextul unei mai bune utilizari a facilitatilor de productie. Castigurile pe actiune au crescut de la 0,08 euro in primul trimestru al anului 2006 pana la 0,39 euro.
Cele mai bune rezultate pe primul trimestru au fost inregistrate de companie in Europa Central-Estica, unde a asistat la o crestere cu 111% a veniturilor, pana la 156,5 mil. euro si cu 311% a EBITDA, pana la 39,5 mil. euro.
"Wienerberger a inregistrat o crestere excelenta in aceasta regiune in ultimul trimestru. In special, cererea solida inregistrata pe pietele Poloniei, Cehiei, Romaniei si Slovaciei a generat o crestere a vanzarilor de caramizi din punct de vedere volumic. Ajustarile de preturi menite sa compenseze cresterea costurilor au avut de asemenea o contributie importanta", a explicat Johann Windisch, membru al consiliului director pe Europa Central-Estica si Statele Unite.
In Europa de Nord-Vest, compania a inregistrat venituri in crestere cu 16%, pana la 199,4 mil. euro si o crestere cu 14% a EBITDA pana la 37,4 mil. euro, in timp ce veniturile obtinute in Europa Central-Vestica au avansat cu 41%, pana la 87,3 mil. euro, iar EBITDA a crescut cu 72%, pana la 6,7 mil. euro.
In Statele Unite, veniturile au fost cu 8% mai mici, pana la 73,5 milioane de euro, iar EBITDA a scazut cu peste 50%, pana la 6,7 milioane de euro.
Wienerberger se asteapta ca tendinta de crestere sa se mentina pe toata durata acestui an. Compania se asteapta sa inregistreze o cerere solida de caramizi in special pe pietele din Europa de Est, in Polonia, Romania, Cehia si Slovacia. Nivelul vanzarilor din punctul de vedere al volumului este asteptat sa ramana la fel de ridicat in Franta si Belgia. Totusi, in Germania sectorul constructiilor de noi locuinte nu pare sa se redreseze. Wienerberger se asteapta ca dezvoltarea sa pe piata ungara sa fie limitata, in ciuda rezultatelor bune inregistrate la inceput de an.
In Statele Unite, nu exista nici un semnal ca actuala tendinta s-ar putea inversa. Asociatia Nationala a Constructorilor de Locuinte estimeaza ca sectorul constructiilor noi va inregistra o scadere de 20%.
In Romania, Wienerberger detine doua fabrici de caramizi, la Gura Ocnitei, langa Targoviste si la Sibiu. Compania a inceput lucrarile de constructie la o alta unitate din Triteni, Cluj, care urmeaza sa devina operationala in ultimul trimestru al acestui an. Investitiile la Triteni au fost estimate la 20 de milioane de euro.
Pentru 2007, grupul urmareste cresterea in continuare a veniturilor si profiturilor obtinute de operatiunile din Romania.
Grupul intentioneaza sa construiasca noi fabrici pe piata romaneasca in urmatorii doi-trei ani. O alta varianta luata in calcul de Wienerberger pentru dezvoltarea companiei in Romania, pe langa constructia unor unitati de productie, este preluarea unor producatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO