Business Internaţional

BP vizeaza o legatura strategica cu China

18.10.2005, 19:30 15

British Petroleum (BP) urmareste incheierea unui parteneriat cu Sinopec, cel mai mare producator si marketer din domeniul produselor petroliere rafinate din China. In cazul in care si-ar atinge acest obiectiv, compania petroliera ar castiga o pozitie in cadrul unei economii ce se numara printre cele mai mari consumatoare de carburanti din lume, arata Financial Times.

Sinopec si BP, cel mai mare producator petrolier din punct de vedere al volumului, poarta de catva timp ample discutii la nivel inalt. Un director al BP a declarat: "Lord Browne (CEO al BP) are ambitii mari pentru China. China are nevoie de materie prima, BP dispune de aceasta materie, iar BP doreste sa aiba acces la aceasta piata".

Contractul cu divizia listata a China Petroleum Chemical Corporation ar avea un scop la fel de ambitios ca si parteneriatul istoric incheiat de BP cu TNK, in urma caruia a luat nastere a doua mare companie petroliera a Rusiei, conform mai multor surse, incluzand banci, diplomati si oficiali din domeniul petrolier al Chinei, Marii Britanii si Statelor Unite.

In timp ce BP nu a facut nici un comentariu oficial legat de o posibila intelegere, un oficial al companiei a declarat: "Asemeni tuturor companiilor mixte, purtam discutii permanente privitoare la afaceri si potentiale viitoare evolutii".

Parteneriatul BP cu TNK, in valoare de 14 miliarde de dolari (11,65 miliarde de euro), cea mai mare investitie straina de acest tip din Rusia, a adaugat 1,7 milioane de barili pe zi productiei totale a BP. Acordul, caracterizat drept riscant la acea vreme, i-a conferit companiei BP o prezenta considerabila in Rusia. Rivalele sale nu i-au putut urma exemplul, presedintele rus Vladimir Putin interzicand mai apoi incheierea de astfel de acorduri.

In urma incheierii oricarui acord cu Sinopec, listata la bursa din Hong Kong, cu o capitalizare de piata de 35,5 miliarde de euro, BP ar castiga acces la operatiunile de rafinare si marketing de pe piata utilizatorului de energie cu cel mai mare ritm de dezvoltare din randul marilor economii.

Cat priveste grupul chinez, inca detinut in mare parte de catre stat, o legatura cu BP l-ar ajuta sa-si consolideze activitatile de explorare, domeniu in care se afla in urma rivalelor locale PetroChina si CNOOC.

Totusi, orice acord ar putea fi complicat sau chiar anulat de dorinta Beijing-ului de a pastra sub control propriu industria petroliera, atat de importanta din punct de vedere strategic. Acordul va fi cu siguranta indeaproape analizat de cele mai inalte autoritati si ar avea nevoie de aprobarea finala a guvernului chinez.

Discutiile dintre Lord Browne si oficialii chinezi au inceput deja, conform unor surse ale ambelor parti implicate. O sursa a declarat ca Lord Browne s-a intalnit cu Hu Jintao, presedintele Chinei, inaintea reuniunii Adunarii Generale a Natiunilor Unite in New York, luna trecuta. Hu si-a exprimat o serie de temeri, arata sursa citata.

Lord Browne se va intalni din nou cu oficiali inalti din Beijing in aceasta luna, a declarat o sursa apropiata BP. BP nu a confirmat aceasta intrunire.

Autoritatile chineze si-au exprimat temerile privitoare la faptul ca industrializarea creeaza presiuni asupra rezervelor sale de energie.

Reactia acestora a fost aceea de a indemna cele trei companii principale controlate de stat sa achizitioneze active si companii peste hotare, dupa cum o indica oferta, esuata, in valoare de 18,5 miliarde de dolari avansata in acest an de catre CNOOC pentru grupul Unocal din Statele Unite.

Nici unui grup petrolier strain nu i s-a acordat un acces considerabil la industria petroliera a Chinei, mai ales in sectorul principal, in ciuda eforturilor depuse in acest sens de companiile BP, Exxon si Shell.

Surse din interiorul industriei petroliere spun ca autoritatile de la Beijing s-ar putea arata putin dispuse sa accepte o deschidere a pietei locale fata de investitorii straini, insa ar putea permite o tranzactie pentru a vedea daca investitiile din afara pot contribui la rezolvarea problemelor din aceasta industrie.

Exact pe acest lucru se bazeaza British Petroleum pentru a repeta lovitura pe care a dat-o in Rusia.



Browne isi asuma intotdeauna riscul

Vestea conform careia Lord Browne negociaza un acord important cu compania chineza Sinopec nu va reprezenta o surpriza pentru observatorii mandatului sau de un deceniu ca presedinte executiv al British Petroleum, arata Financial Times. Lord Browne, in varsta de 57 de ani, a ajuns sa fie cunoscut pentru indraznetele preluari de companii din intreaga lume, in urma carora BP a devenit una dintre cele mai mari companii tranzactionate public. La sfarsitul anilor ''90, Lord Browne a pus la punct planul de preluare a companiilor petroliere Amoco si Arco din Statele Unite, preluare urmata de achizitia companiei Burmah Castrol din domeniul lubrifiantilor si produselor chimice, in anul 2000. In anul 2003, acesta a achizitionat un pachet de 50% din actiunile companiei TNK a Rusiei, aceasta fiind prima si ultima data cand unei companii petroliere straine i s-a permis accesul la sectorul petrolier rus. In urma acordului incheiat cu TNK, BP a castigat accesul la noi resurse, ce reprezinta in prezent un sfert din productia petroliera a BP, de 4 milioane de barili pe zi. Lord Browne nu duce lipsa de critici. Unii spun ca pe fondul rapidei dezvoltari a British Petroleum prin intermediul fuziunilor a scazut gradul de siguranta a companiei, in timp ce altii se tem ca BP ar putea fi expusa unor riscuri inutile in contextul puternicului control pe care acesta il detine asupra companiei si al preluarilor indraznete. Anul trecut, BP a platit directorului sau executiv 3,75 milioane de lire sterline (5,46 milioane de euro) sub forma de cash si 1,9 milioane de lire sterline sub forma de actiuni.

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO