Business Internaţional

Branson discuta vanzarea unei companii din holdingul sau

27.01.2004, 00:00 7



Sir Richard Branson intentioneaza sa cedeze controlul asupra Virgin Cars, companiei sa de vanzari masini on-line, dupa de vanzarile de automobile pe Internet au suferit o scadere considerabila.



Tranzactia, in caz ca va fi finalizata, va determina ca Motor Solutions, o companie rivala ajunsa in scurt timp unul dintre cei mai mari retail-eri de autovehicule pe Internet, sa preia controlul asupra Virgin Cars, in schimbul a 25% din actiunile companiei largite prin aceasta achizitionare.



De asemenea, grupul lui Branson va avea optiunea de a-si mari partea la 50% in situatia in care compania va inregistra rezultate financiare pozitive.



"Ideea este ca brand-ul Virgin se va extinde prin aceasta tranzactie" se mentioneaza intr-un comunicat al Virgin Group.



Intelegerea va reprezenta si un succes pentru activitatea lui Derek Cook, presedinte la Motor Solutions, care vinde aproximativ 1.000 automobile pe luna, atat clientilor reprezentand corporatii, cat si segmentului de retail de pe piata.



Situatia nu se prezinta la fel de bine pentru Virgin Cars, care dupa 4 ani, vinde mai putin de 7.000 masini pe an, in ciuda deschiderii unui showroom de 20.000 metri patrati la Salford, Manchester, anul trecut. In momentul infiintarii companiei, Branson prevazuse vanzari de 24.000 unitati in 2000, acest numar urmand sa se dubleze sau chiar sa se tripleze, in urmatorii 2 ani, ca rezultat al importului de masini ieftine din Europa.



Modelul de afaceri al lui Branson s-a schimbat insa la vanzarea de automobile noi, dar si "la mana a doua", prin telefon si la "supermarketul de masini" din Salford, considerat de companie ca fiind "de departe" cea mai de succes parte a operatiunilor.



Tranzactiile on-line cu autovehicule s-au dovedit mai greu de realizat decat se asteptasera operatorii de retail, competitia acerba din punct de vedere al preturilor, eliminand mult din avantajul costurilor aferente unor astfel de activitati. In acelasi timp, clientii nu au fost foarte entuziasti in a-si schimba modalitatile de achizitionare traditionale si a trece la cumpararile on-line.



Derek Cook a fost fondator si presedinte al DC Cook, lantul de dealership auto care a dat faliment in 2001, dupa ce a inregistrat pierderi mai mari de 6 mil. lire sterline.



Reprezentanti Virgin au declarat ca tranzactia constituie o "cale rapida" de extindere. "Putem sa cheltuim 30 milioane lire sterline facand acest lucru singuri sau fuzionand cu alta companie" au mai adaugat ei. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO