Business Internaţional

BREAKING NEWS: Suspecţii vizaţi de operaţiunea din Saint-Denis plănuiau un atentat în cartierul La Defense. Abdelhamid Abaaoud nu este printre cei arestaţi, dar ar putea fi baricadat în apartament

BREAKING NEWS: Suspecţii vizaţi de operaţiunea din...

Autor: Roxana Maciuca

18.11.2015, 12:32 1330

Presupusul organizator al atentatelor de vineri de la Paris, Abdelhamid Abaaoud, nu figurează printre persoanele arestate miercuri la Saint-Denis, dar poliţiştii consideră că este "foarte posibil" să fie baricadat în apartamentul încercuit de forţele franceze, relatează Le Figaro în ediţia online.

Potrivit presei franceze, operaţiunea de miercuri a forţelor speciale franceze Raid, la care participă şi armata, l-ar viza pe presupusul organizator al atentatelor de vineri seara de la Paris, Abdelhamid Abaaoud, un belgian despre care se ştia că se afla în Siria.

Le Figaro scrie că Abaaoud nu figurează printre persoanele arestate în cadrul operaţiunii de la Saint-Denis, o localitate situată la periferia Parisului. Poliţiştii consideră însă că este "foarte posibil" ca acesta să fie baricadat în apartamentul încercuit de forţele de securitate.

Poliţia franceză a informat pe Twitter că cinci poliţişti au fost răniţi uşor în cadrul operaţiunii. Ulterior, postul de televiziune BFMTV a informat că un al şaselea membru al forţelor de ordine a fost rănit.

Pe de altă parte, un câine poliţist al forţelor speciale Raid, numit Diesel, a fost ucis în operaţiunea de la Saint-Denis, a informat poliţia pe Twitter.

Parchetul din Paris a precizat anterior că în cadrul operaţiunii au fost arestate cinci persoane, iar o femeie-kamikaze, baricadată în apartament, a murit după ce şi-a detonat centura cu explozibili.

Potrivit Parchetului, trei bărbaţi au fost arestaţi în apartamentul luat cu asalt de forţele de ordine, în timp ce un bărbat şi o femeie au fost arestaţi în imediata apropiere.

Primăria locală a informat că aproximativ 15 persoane, inclusiv femei şi copii, au fost evacuate din clădirea de apartamente vizată, fiind înfiinţată o celulă psihologică pentru acestea.

În cadrul operaţiunii declanşate de forţele speciale Raid miercuri dimineaţă au fost trase numeroase focuri de armă, locuitorii fiind avertizaţi să rămână în case.

Poliţia a evacuat piaţa Jean-Jaures, situată în apropierea Primăriei, iar mai multe străzi au fost închise de forţele de securitate.

Regia de transport public din Paris (RATP) a informat că circulaţia metroului, a tramvaielor şi autobuzelor este perturbată din cauza operaţiunii.

Primarul din Saint-Denis, Didier Paillard, a anunţat la rândul său că şcolile din centrul oraşului vor rămâne închise "cel puţin pe parcursul dimineţii".

Centrul pentru monumente naţionale a anunţat de asemenea că bazilica Saint Denis va rămâne închisă pe parcursul zilei de miercuri.

La Saint-Denis, în apropiere de Stade de France, a avut loc primul atentat de vineri noaptea, când un kamikaze a detonat încărcătura explozivă pe care o avea asupra sa, omorând o persoană şi rănind alte 30.

Belgianul Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atacurilor sângeroase comise vineri seara la Paris şi Saint-Denis, soldate în total cu 129 de morţi, este o figură din cadrul grupării Stat Islamic (SI) cunoscută justiţiei din Franţa şi Belgia.

Potrivit unei surse din Franţa apropiate dosarului, acest bărbat în vârstă de 27 de ani de origine marocană s-ar afla la originea mai multor atentate sau planuri de atentat în Europa.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO