Business Internaţional

Britanicii majoreaza varsta de pensionare ca sa faca fata platilor

02.08.2005, 18:13 12

Britanicii ar trebui sa munceasca pana la varsta de 67 de ani pentru a fi eligibili pentru o pensie de stat, informeaza BBC News, care citeaza un raport publicat recent de Institutul Britanic de Cercetare a Politicilor Publice.

Conform acestui studiu, trecerea la varsta de pensionare de 67 de ani ar trebui facuta undeva in perioada dintre 2020 si 2030. Pana atunci, guvernul si patronatele britanice trebuie sa faca totul pentru a castiga increderea publicului in vederea implementarii acestei masuri, arata sursa citata.

Oficialii guvernamentali britanici nu considera necesara cresterea varstei legale de pensionare, in timp ce opozitia este de parere ca anumite stimulente in aceasta directie ar fi binevenite.



Populatie imbatranita

Autorul raportului, Peter Robinson, a afirmat ca "majorarea varstei de pensionare este o masura obli-gatorie pentru ca sistemul public de pensii din Marea Britanie sa ramana sustenabil si sa poata face fata presiunilor venite din partea unei populatii imbatranite."

Robinson a mai declarat ca populatia este reticenta in a accepta faptul ca speranta de viata este in crestere, iar cercetarile efectuate de institutul sau au relevat ca pragul de 65 de ani este considerat maxim pentru varsta legala de pensionare.

"Pentru implementarea unei astfel de masuri, este necesar un puternic consens politic in aceasta directie. Pentru a-l obtine, am putea lega cresterea varstei legale de pensionare de o crestere a nivelului de baza a pensiei de stat", a mai afirmat Robinson.

Ministrul pentru reforma sistemului de pensii, Stephen Timms, a declarat ca guvernul din care face parte este "hotarat sa obtina un consens" pentru reformarea sistemului. Totusi, el a declarat ca executivul britanic "nu planuieste nici un fel de crestere a varstei legale de pensionare, dar este in favoarea largirii optiunilor celor aflati la varsta de pensionare".

Asociatia Britanica a Sindicatelor a avertizat ca politicile de crestere a varstei legale de pensionare ii afecteaza in principal pe oamenii saraci.

Conservatorul Nigel Waterson a facut apel la mai multa flexibilitate in sistemul de pensii: "Daca guvernul vrea ca oamenii sa munceasca pana la o varsta mai inaintata, atunci ar trebui sa ofere stimulente in acest sens".

Comisia de Pensii isi va publica raportul final pe aceasta tema abia la toamna. In luna octombrie a anului trecut, aceasta Comisie estima ca un numar de aproximativ 12 milioane de persoane nu economisesc destui bani in vederea pensionarii.

Solutia propusa atunci consta intr-un mix de politici privind o impozitare mai accentuata, stimularea economisirii sau cresterea varstei legale de pensionare. Aceste masuri sunt orientate catre rezolvarea crizei pe care sistemul public de pensii din Marea Britanie o traverseaza in prezent.

Gordon Brown, ministrul de finante, a afirmat ca este nevoie de un consens politic pentru operarea oricaror modificari asupra sistemului de pensii din Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO