Business Internaţional

Bruce Wasserstein, bancherul vizionar care a facut din preluarile ostile o arta in lumea finantelor

15.11.2009, 23:25 26

Descris de colegii lui ca un om extrem de inzestrat, BruceWasserstein, o legenda a Wall Street-ului, decedat in urma cu oluna, a fost un pionier al preluarilor ostile si a ajutat larestructurarea sectorului de fuziunii si achizitii, scrie The NewYork Times. In 1987 el si-a expus pentru prima data planul de a"transforma Wall Street-ul". El nu a apucat insa finalul uneiadintre cele mai mari tranzactii in care era implicat: incercareaKraft de a prelua compania britanica Cadbury.

Legendarul finantist a fost martorul multor schimbari pe piatade-a lungul deceniilor - de la era in care corporatiile faceauachizitii pe banda rulanta la boom-ul tehnologiei si la crizainternetului de la inceputul de mileniu pana la panica din 2008.Wasserstein a decedat insa la jumatatea lunii octombrie a acestuian la varsta de 61 de ani.

Bancherul a fost presedintele si directorul executiv al Lazard,una dintre cele mai mari banci de investitii la nivel mondial, cuaproximativ 2.300 de angajati in 39 de orase din 24 de state dinEuropa, America de Nord, Asia, Australia, America Centrala si deSud.

Afacerile sunt ca un joc de sah

Talentul in afaceri l-a mostenit de la tatal sau, un evreu carea emigrat la New York unde a pus bazele unei companii producatoarede panglici.

Pentru Wasserstein, a incheia afaceri era un joc de sah, inspatele fiecarei mutari stand o serie de strategii complexe. Uneorimutarile erau realizate la un cost foarte ridicat.

El nu a fost niciodata o persoana care accepta sa piarda, siastfel de multe ori ii presa pe clientii sai sa "se caute bine inbuzunare" pentru ca el sa iasa castigator. "Indrazneste sa fiimare", a devenit un laitmotiv in discursurile sale si o replica alcarei succes a fost de necontestat.

"A fost un tactician grozav", a spus Felix Rohatyn de la Lazard."Ii inspaimanta pe oameni. Acesta este motivul pentru care ei ilporeclisera 'Bid 'em up Bruce' (Liciteaza peste ei Bruce)."

Cea mai recenta incercare a sa in domeniu a fost aceea de aconsilia compania Kraft in incercarea acesteia de a preluaproducatorul de dulciuri Cadbury.

Wasserstein a fost un bancher vizionar

Reputatia in mediul de business si-a castigat-o in cadrulLazard, ca unul dintre cei mai talentati si dedicati jucatori de pepiata fuziunilor si achizitiilor. El era persoana la care totiapelau pentru orice - de la a determina valoarea economica a uneicompanii media la analize ale fluxurilor financiare ale marilorconglomerate din sectorul alimentar.

"Suntem socati si intristati de vestea mortii lui BruceWasserstein", a anuntat consiliul director al Lazard.

"El a fost un lider vizionar, un tata devotat si un bun prieten.In cadrul companiei el a creionat si a implementat o strategie petermen lung si a creat o echipa puternica si unita, in care el aveaincredere si care ii va sustine si duce mai departe viziunea."

In functia de director executiv interimar a fost numit Steven J.Golub, in varsta de 63 de ani, vicepresedintele grupului.

In 2008 revista Forbes il pozitiona pe Wasserstein pe pozitia190 in topul celor mai bogati oameni din lume, cu o avere estimatala 2,3 mld. dolari (1,5 mld. euro).

Inca din adolescenta a fost considerat a fi deosebit si precoce.Dupa ce a absolvit Universitatea din Michigan la varsta de 19 anisi si-a luat licenta in drept si business la Harvard, BruceWasserstein a devenit avocat in cadrul companiei Cravath, Swaine& Moore.

Desi si-a inceput cariera ca avocat, bancherul s-a reorientatrapid catre investment banking, unde a participat la incheiereaunora dintre cele mai mari acorduri ale ultimelor trei decenii,printre care si preluarea RJR Nabisco de catre Kohlberg KravisRoberts. Incepand cu anii '80, el a intermediat peste 1.000 detranzactii a caror valoare depaseste 250 mld. dolari (166 mld.euro).

De la avocat la bancher e doar un pas

Prima sa slujba in domeniu a fost cea de sef al diviziei deinvestment banking in cadrul First Boston.

In 1988, alaturi de Joseph Perella a fondat Wasserstein Perella,o companie mica ce oferea servicii de investment banking si cares-a concentrat exclusiv pe fuziuni si achizitii.

In anul 2000 a vandut compania catre Dresder Bank intr-operioada de crestere pe piata bursiera si a obtinut suma de 1,4miliarde de dolari (931 de milioane de euro).

Doi ani mai tarziu, in ianuarie 2002 preia conducerea Lazard infunctia de director. Aici organizeaza oferta publica initiala acompaniei in 2005.

Finantistul controla si compania Wasserstein & Co., o firmade private equity cu investitii in mai multe industrii, in specialmedia - cunoscute a fi una dintre pasiunile bancherului. In 2004,imperiului sau media el i-a mai adaugat un nume, revista NewYork.

In iulie 2007 a renuntat la American Lawyer Media - o companiemedia ce se concentreaza pe subiecte din sectorul imobiliar si dindomeniul legal pe care a vandut-o catre grupul Incisive Media inschimbul sumei de 630 de milioane de dolari (420 de milioane deeuro) cash.

Cine il va inlocui pe Bruce?

Dupa ce a tronat aproape trei decenii pe Wall Street, BruceWasserstein a decedat si acum locul sau este liber, scrie WallStreet Journal. Pentru inlocuitorul sau s-au vehiculat mai multenume, printre care Paul J. Taubman, cerebralul sef al diviziei deinvestment banking de la Morgan Stanley, Ken Moelis, cordialulvestic care si-a deschis propria lui firma de investitii, sau GaryyParr de la Lazard, originar din Carolina de Nord, care acumprezideaza Filarmonica din New York. Desi impreuna cei treialcatuiesc un grup capabil, individual, niciunul nu se ridica lanivelul lui Bruce. Mai mult, nimeni nu vrea sa il inlocuiasca. Desioamenii continua sa vorbeasca de el cu admiratie, ei recunosctotodata ca stilul lui in afaceri este depasit, iar cel care il vainlocui va trebui sa fie de incredere, practic si adaptabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO