Business Internaţional

Bucuria liniilor aeriene: clasa business se intoarce

25.03.2004, 00:00 17



Virgin Atlantic Airways Ltd., controlata de miliardarul britanic Richard Branson, si-a anuntat intentia de a recruta un numar de 1.400 de noi angajati in acest an, de a achizitiona doua noi aparate de zbor Airbus SAS A340-600 si de a lansa noi rute catre Caraibe si Australia, conform Bloomberg News.



Virgin Atlantic sustine ca exista semnale incurajatoare ce indica o posibila redresare a acestui sector dupa o perioada de trei ani de declin.



Conform lui Richard Branson, pasagerii de la clasa business, ce joaca un rol esential in ceea ce priveste profitabilitatea companiilor, au inceput sa calatoreasca din nou pe ruta principala Londra-New York.



Acesta a descris performantele companiei ca fiind "incredibil de solide in ultimele saptamani," declarand ca Virgin priveste catre viitor cu un sentiment de "real optimism".



Compania aeriana a anuntat ca-si va extinde flota si ca va cheltui 50 milioane de lire sterline (92 milioane de dolari) pentru imbunatatirea serviciilor oferite calatorilor de la clasa business, in incercarea de a atrage o mare parte a clientilor unor companii rivale cum ar fi British Airways, American Airlines din cadrul AMR Corp..



Virgin Atlantic, ce este detinuta in procent de 49% de catre Singapore Airlines Inc., avandu-si sediul in Crawley, in apropiere de Londra, se asteapta la o crestere a profitului sau brut pe anul fiscal ce s-a incheiat pe 29 februarie. Astfel, compania se asteapta sa obtina un profit mai mare comparativ cu cel de 15,7 milioane de lire sterline inregistrat cu un an in urma, a declarat directorul executiv al acesteia, Steve Ridgway.



British Airways, cea mai mare companie aeriana din Europa, a anuntat pe 9 februarie o crestere de peste sase ori a profitului sau net, pana la 83 milioane de lire sterline pe trimestrul trei incheiat pe 31 decembrie, in contextul in care cresterea economica inregistrata de Statele Unite a sustinut redresarea sectorului de business travel transatlantic.



Virgin Atlantic a achizitionat cu 20% mai multe platforme de aterizare si decolare din cadrul aeroportului London Heathrow in luna ianuarie. In urma acestor achizitionari, Virgin Atlantic detine 2% din plaformele aeroportului, ce este controlat de catre BAA Plc, cel mai mare operator de aeroporturi din lume. British Airways, cel mai important client al BAA, detine 40% din platformele aeroportului Heathrow.



Virgin Atlantic intentioneaza sa angajeze piloti, ingineri, cat si personal pentru aeroporturi, a anuntat Branson. In prezent, compania aeriana dispune de 7.000 de angajati, comparativ cu cei aproximativ 44.000 de angajati ai British Airways.



Virgin Atlantic a purtat discutii cu Airbus SAS si Boeing Co. cu privire la includerea in flota sa a 13 aparate de zbor Boeing 747-400, noua aparate de zbor Airbus A340-300 si a sase A340-600. Compania va mai achizitiona trei noi aparate A340-600 anul viitor. Virgin este de asemenea unul din primii clienti ai Airbus ce au achizitionat aparate de zbor A380 cu 555 de locuri, comandand sase astfel de aparate de zbor, ce urmeaza a fi introduse incepand cu anul 2006.



Virgin Atlantic nu a oferit detalii cu privire la suma pe care o va plati pentru cele doua aparate A340-600.



Printre noile destinatii ce vor fi introduse de catre companie se numara Havana si Nassau, incepand cu luna iulie. De asemenea, compania a anuntat ca-si va majora numarul de curse pe rutele deja existente, avand ca destinatii Statele Unite, Asia si Orientul Mijlociu.



Ca si alte companii aeriene transatlantice, Virgin a fost serios afectata de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Pe fondul acestora, compania a eliminat 1.100 locuri de munca, 500 dintre acestea fiind reinfiintate anul trecut.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO