Business Internaţional

Buffett ar putea fi aliatul InBev in negocierile cu Anheuser

19.06.2008, 19:37 16

Berkshire Hathaway, firma de investitii detinuta de miliardarul american Warren Buffett, ar putea avea un profit de 600 mil. dolari (387,5 mil. euro) daca InBev reuseste preluarea in valoare de 46,3 mld. dolari (29,9 mld. euro) a producatorului de bere Anheuser-Busch, scrie Bloomberg.
Compania lui Buffett detine un numar de 35,56 de milioane de actiuni in cadrul producatorului de bere. In luna martie, cand actiunile sale au atins pretul minim de 45,68 dolari (29,51 euro), valoarea pachetului era cu aproximativ 100 mil. dolari (64,62 mil. euro) mai mica decat suma de 1,72 mld. dolari (1,11 mld. euro) platita de Buffett.
Daca Buffett va sustine public oferta InBev, va atrage atentia multor alti investitori ai companiei americane. "Daca esti un actionar in cadrul Anheuser, aceasta oferta pare foarte atractiva. Miliardarul este unul dintre actionari si vrea sa obtina cel mai bun pret pe actiunile sale. Pare logic sa sustina oferta", este de parere analistul Chevreux, Paul Hofman.
Buffett ar putea fi interesat de o oferta financiara sau chiar de un schimb de actiuni. In timp ce actiunile Anheuser au stagnat de la investitia miliardarului, facuta in anul 2005, cele ale InBev si-au dublat valoarea, iar in ultima vreme Buffett a fost in cautarea unor investitii profitabile in Europa.
Pretul de 65 de dolari (42 de euro) pe actiune oferit de InBev ii va permite acestuia sa incheie tranzactia cu suma de 2,31 de miliarde de dolari. Valoarea actiunilor InBev a crescut cu 1,6% la bursa din New York, in cursul zilei de ieri, in vreme ce actiunile Anheuser au urcat cu 1,1%.
Directorul executiv al InBev, Carlos Brito, intentioneaza sa creeze cel mai mare producator de bere din lume, dupa volumul vanzarilor, prin adaugarea marcii Budweiser in randul celor circa 200 de tipuri de bere produse deja. Berkshire detine pachetul de actiuni din cadrul Anheuser de aproximativ trei ani.
"Acum plata se face cu banii jos, dupa o scurta perioada de incubatie, in cazul Berkshire", a declarat partenerul Carret Zane Management, Frank Betz, care opereaza tranzactiii in valoare de 800 mil. $ (516,72 mil. euro), printre care se numara si actiunile Berksire si Anheuser-Busch.
In cursul saptamanii trecute, Anheuser-Busch, care aparent incerca sa evite preluarea InBev, a fost refuzata de compania mexicana Grupo Modelo. Asa cum Anheuser ar prefera sa ramana o companie americana, Modelo prefera sa ramana una mexicana, desi nu a exclus in totalitate ideea de a fi cumparata.
Tranzactia dintre InBev si Anheuser ar putea constitui cea mai mare preluare din istorie a unei companii producatoare de bauturi alcoolice si va duce la crearea celui mai mare grup de acest gen, al carui sediu se va afla in Belgia. InBev insasi este rezultatul unei mari fuziuni, cea din anul 2004 dintre compania belgiana Interbrew si grupul brazilian Ambev, printre produsele sale numarandu-se Stella Artois si Beck's.
Intrebat daca InBev i-a cerut ajutorul lui Buffett sau companiei mexicane Grupo Modelo, Brito a declarat: "Acum incercam sa intram in tratative cu comisia de conducere a Anheuser-Busch. Aceasta este prioritatea noastra."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO