Business Internaţional

Buffett ataca practicile neetice de management

11.10.2006, 18:03 71

Miliardarul american Warren Buffett a cerut insistent top managerilor din cadrul grupului condus de el, Berkshire Hathaway, sa-si dubleze eforturile de combatere a practicilor neetice de management, avertizand ca practici ca antedatarea optiunilor pe actiuni in scopul majorarii valorii acestora nu poate fi justificata prin faptul ca "toti fac acest lucru", relateaza Financial Times.
In cadrul unui memorandum redactat pe un ton foarte aspru, datat 27 septembrie si trimis top managerilor Berkshire cunoscuti sub numele de "The All-Stars", investitorul spune ca este "inevitabil" ca unii dintre cei peste 200.000 de angajati ai conglomeratului cu operatiuni in industria asigurarilor si energiei sa nu dea dovada de un "comportament inadecvat".
"Insa ar fi o realizare extrem de importanta daca am reduce astfel de activitati prin luarea de masuri imediate atunci cand avem o dovada cat de mica legata de manifestarea unui astfel de comportament. Reputatia Berkshire este in mainile voastre", se spune in memorandum.
Investitorul avertizeaza ca o slaba guvernare corporatista nu poate fi scuzabila prin simplul fapt ca practica este una comuna.
"Cele mai periculoase cinci cuvinte in sectorul de business ar putea fi 'everybody else is doing it' (toti fac acest lucru)", scrie Buffett, care s-a aratat cu mult timp inainte sceptic cu privire la utilizarea optiunilor pe actiuni ca metoda de remunerare a directorilor.
"O multime de banci si companii de asigurari au suferit pierderi dezastruoase dupa ce s-au bazat pe un astfel de rationament. Consecintele au fost si mai devastatoare atunci cand aceasta fraza a fost utilizata pentru a justifica moralitatea actiunilor propuse", se arata in continuare.
Unii avocati si specialisti din sectorul corporatist au cerut ca directorilor din cele peste 100 de companii anchetate in scandalul legat de antedatarea optiunilor sa li se arate clementa, argumentand ca practica este una comuna si nu neaparat ilegala.
Interventia lui Buffett insa, prima sa luare de pozitie de la izbucnirea scandalului, va sustine cazul autoritatilor care spun ca antedatarea optiunilor i-a ajutat pe directori sa se imbogateasca in detrimentul actionarilor.
Buffett spune ca multi dintre cei implicati in recente scandaluri corporatiste au actionat in mod ilegal pentru ca au considerat ca si altii fac acelasi lucru.
"Este un argument seducator, dar care nu poate fi mai gresit. De fapt, aceasta fraza ar trebui sa atraga atentia de fiecare data", a declarat Buffett.
Warren Buffett spune ca Berkshire Hathaway ar trebui "sa inceapa cu ceea ce este legal si sa continue intotdeauna cu actiuni despre care nu i-ar fi rusine sa se scrie pe prima pagina a cotidianului local".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO