Business Internaţional

Buffett: Ce-a fost mai greu pe Wall Street a trecut

05.05.2008, 17:54 12

Warren Buffett, CEO al vehiculului de investitii Berkshire Hathaway, a declarat ca, pentru bancheri, conditiile dure de pe pietele de credit s-au mai relaxat si ca banca centrala americana a evitat probabil noi probleme prin sprijinul acordat in ceea ce priveste salvarea Bear Stearns, scrie Bloomberg.
"Ce-a fost mai greu pe Wall Street a trecut", a declarat Buffett. "In ceea ce-i priveste pe cei cu credite ipotecare individuale, acestia vor mai avea de suferit."
Buffett, cel mai bogat om din lume conform revistei Forbes, a declarat ca Fed a actionat corect atunci cand a aranjat achizitionarea, pentru 2,4 miliarde de dolari, a firmei newyorkeze Bear Stearns de catre JPMorgan Chase in luna martie.
Miliardarul a spus ca nu a profitat de aceasta oportunitate pentru ca nu dispunea de suficient capital si timp pentru a se gandi la o solutie.
Buffett, in varsta de 77 de ani, a declarat ca a fost contactat in martie inainte ca JPMorgan sa incheie un acord de achizitionare a Bear Stearns. Persoana care l-a contactat nu era de la banca centrala sau trezorerie, a adaugat acesta.
"Dupa cum am inteles, Bear Stearns trebuia sa plateasca 65 miliarde de dolari in cateva zile, iar eu nu aveam 65 de miliarde", a mentionat Buffett. JPMorgan a fost cumparatorul potrivit pentru Bear Stearns, a adaugat acesta.
Berkshire dispunea de aproximativ 35 miliarde de dolari sub forma de lichiditati pe 31 martie, conform unui raport. KBW Bank Index a avansat cu 14% din momentul anuntarii in luna martie a bailout-ului Bear Stearns. Conform lui Buffett, din punctul de vedere al riscurilor, unele banci au devenit "prea mari".
Cele mai mari banci si firme de investitii din lume au inregistrat pierderi si operatiuni de writedown in valoare de peste 300 miliarde de dolari.
Investitiile Berskshire in contracte derivate au recuperat intre 500 si 600 milioane de dolari din valoarea pierduta de la sfarsitul lunii martie, a declarat Buffett. Compania va inregistra un "profit semnificativ" din derivate pe termen lung, a aratat acesta. Recent, Berkshire a anuntat ca valoarea investitiilor scazuse cu 1,7 miliarde de dolari in primul trimestru. Profitul trimestrial al intregii companii a scazut cu 64%, pana la 940 milioane de dolari.
Buffett va porni intr-o calatorie in patru orase europene in aceasta luna in cautare de posibile tinte de achizitie. Miliardarul, care a realizat prima sa achizitie in afara Statelor Unite in 2006, a aratat ca nu poate anticipa locatia urmatoarei companii pe care o va achizitiona Berkshire.
Buffett a declarat ca ar dori sa achizitioneze companii in India si China si ca vrea sa cumpere una sau doua companii din afara Statelor in urmatorii trei ani.
Dolarul american va continua sa se deprecieze, iar Buffett nu simte "nevoia sa se protejeze" impotriva riscurilor monetare cand achizitioneaza companii mari din afara Statelor Unite, a declarat acesta.
"Daca as ateriza de pe Marte astazi cu un milliard de dolari martieni, sau cum li se spune pe Marte, si m-as gandi unde sa-mi plasez banii, nu cred ca as investi toata suma in dolari americani", a declarat Buffett.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO