Business Internaţional

Buffett si Greenspan trag semnalul de alarma: Bursa chineza este supraincalzita

26.11.2007, 21:40 17

Daca ceea ce spun Warren Buffett, Alan Greenspan si Li Ka-Shing cu privire la piata de capital chineza se adevereste, China Finance Online si-ar putea pierde statutul de cea mai performanta companie straina listata in Statele Unite, scrie Bloomberg.
Certificatele americane de depozit apartinand companiei China Finance Online, cel mai mare furnizor online de informatii financiare, au inregistrat o scadere de 15% in aceasta luna, pe fondul declinului de 11% consemnat de indicele bursei chineze CSI 300. Cursa Chinei pentru suprematia mondiala ar putea fi un balon de sapun gata sa explodeze, au afirmat Alan Greenspan, fostul presedinte al bancii centrale americane, si Li Ka-shing, cel mai bogat om din Asia.
Miliardarul Warren Buffett, presedinte al firmei de investitii Berkshire Hathaway, a sfatuit investitorii sa adopte o atitudine prudenta fata de China. "Daca va exista o cadere in China, riscul de a investi in anumite companii ale caror castiguri sunt corelate cu acea piata va creste. Cand piata scade brusc, investitorii specializati pe vanzare, fac mai putine tranzactii", a declarat Tim Leung, care contribuie la administrarea unor active in valoare de 1,7 miliarde de dolari pentru IG Investment din Hong Kong.
Certificatele de depozit ale China Finance au crescut de peste sase ori in cadrul indicelui ADR al Bank of New York, depasind avansul consemnat de PetroChina, BHP Billiton si Baidu.com.
In primele noua luni, numarul cumparatorilor de actiuni ale China Finance s-a majorat cu 61%, la 45.500 de persoane.
In ultimele sase luni, ADR-urile, care sunt certificate care reprezinta actiunile companiilor straine listate in SUA au fost, de asemenea, performerele indicilor NASDAQ Computer Index si USX China Index.
Indicele chinez CSI 300 a crescut cu peste 148% in acest an, cel mai mare avans consemnat de un indice bursier la nivel global. In primele opt luni ale anului, investitorii chinezi au deschis peste 33 de milioane de conturi pentru tranzactii de actiuni si fonduri mutuale, de sase ori mai multe decat numarul conturilor deschise anul trecut, potrivit autoritatilor chineze de reglementare a pietei de capital.
Profitul China Finance din trimestrul al treilea a crescut de peste trei ori fata de valoarea inregistrata in perioada similara a anului trecut, la 1,9 milioane de dolari. Compania estimeaza vanzari de circa 60 de milioane de dolari pentru 2007, comparativ cu prognoza anterioara de 45 de milioane de dolari.
"Indiferent ca este un lucru pozitiv sau unul negativ, evolutia bursiera a China Finance urmeaza trendul actiunilor de tip A si a pietei din Honk Kong", a declarat Alex Hu, analist la firma Brean Murray Carret din New York.
In mai, Li Ka-Shing, presedintele firmei indiene Hutchison Whampoa, declara ca piata de capital chineza este supraincalzita. Valoarea companiilor incluse in indicele CSI 300 este de circa 39 de ori mai mare decat valoarea castigurilor estimate. Comparativ, valoarea companiilor din indicele MSCI Asia Pacific, care include peste 1.000 de firme din regiunea Asia Pacific, este de doar sase ori mai mare decat valoarea estimata a castigurilor companiilor.
In cadrul unei conferinte care s-a desfasurat pe 30 octombrie, in Boston, Greenspan a precizat ca in China se poate vorbi de o "exuberanta irationala". Fostul presedinte al Fed a fost completat de Warren Buffett, care a declarat pe 24 octombrie ca "este foarte usor sa fi purtat de val intr-o piata de capital in care lucrurile merg bine".
Dick Wei, analist al bancii de investitii JP Morgan, apreciaza ca cel mai mare risc pentru China Finance este reprezentat de un eventual declin al pietei de capital din China.
Indicele CSI 300 a atins un record negativ in iunie 2005. In aceeasi luna, ADR-urile China Finance s-au prabusit cu peste 50%, fata de pretul ofertei initiale, de 13 dolari. Fondat in 1998, furnizorul de informatii financiare s-a listat pe bursa NASDAQ in octombrie 2004.
"Daca piata va suferi o corectie, investitorii vor avea si mai multa nevoie de informatii si date in legatura cu evenimentele din piata", a spus Zhao Zhiwei, CEO al China Finance.
Zhiwei a adaugat ca la un anumit moment, acest lucru s-ar putea transforma intr-o crestere a cererii serviciilor furnizate de companie.
Economia Chinei, care a avansat cu peste 11% vreme de trei trimestre consecutive, ar putea alimenta cresterile de pe pietele de capital asiatice.
"Pe masura ce oamenii din China vor avea din ce in ce mai multi bani, va creste si numarul celor care vor alege sa investeasca pe bursa datorita castigurilor mari pe care le pot obtine. Sunt optimist in ceea ce priveste evolutia China Finance", a conchis Wei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO