Business Internaţional

Bulgaria da bancilor 500 mil. euro ca sa dezghete creditarea

16.11.2009, 23:20 16

Bulgaria planuieste sa ofere filialelor locale ale bancilorstraine fonduri din rezerva fiscala a guvernului intr-o incercarede a scoate economia din recesiune, scrie Financial Times. SimeonDjankov, ministrul de finante al Bulgariei, a spus ca 1 mld. leva(511 mil. euro) - 12% din rezerva fiscala - va fi alocat pentrudepozite pe termen scurt la bancile comerciale prezente pe piatalocala.

"Aceasta masura va stimula economia prin faptul ca va reduceratele dobanzii pentru populatie (...) si daca va fi nevoie, se vaspori lichiditatea de pe piata", a marturisit Djankov. "Bancile duco lupta acerba pentru atragerea de depozite si au majorat dobanziledeoarece bancile-mama din strainatate nu le mai finanteaza."

S-a adancit in recesiune

Bulgaria, cel mai sarac membru al Uniunii Europene, a fostputernic afectata de colapsul cererii pe piata locala si descaderea puternica a volumului exporturilor. Intrarea in recesiunea pietelor vestice - principalele destinatii pentru exporturilestatelor din Est - a facut ca produsele nationale sa fie preferatein detrimentul celor din import, intr-o incercare de a revitalizapiata interna. Cel mai mult au avut de suferit statele centrale siest-europene.

Economia Bulgariei este de asteptat sa se contracte cu 6% inacest an si cu 2% in 2010 - cea mai puternica scadere din Europa deSud-Est dupa cea din Romania. In regiune, in trimestrul treiBulgaria a fost singurul stat care s-a adancit mai puternic inrecesiune.

Dupa ce in perioada aprilie-iunie economia s-a contractat cu4,9%, in urmatoarele trei luni scaderea economica a fost de5,8%.

Djankov, un economist al Bancii Mondiale care s-a alaturatnoului guvern de centru - dreapta in iulie, a spus ca "am puteatransfera pana la 20% din rezervele de la banca centrala catrebancile comerciale, iar aceasta mutare ne-ar putea aduce veniturisuplimentare din dobanzi".

El se asteapta ca cererea pentru credite "sa fie uriasa inviitorul apropiat" dupa ce pietele de export isi vor reveni dincriza si vor fi deblocate noi fonduri de la Uniunea Europeana.

Trimestrul patru ar putea fi mai bun

"Propunerea ministrului de finante menita sa reinvie procesul decreditare este una buna, insa nivelul increderii a coborat puternicsi ar putea fi necesara o perioada mai lunga de timp pentru a oreconstrui", a declarat un bancher din Sofia.

Pentru Bulgaria situatia s-ar putea imbunatati insa intrimestrul ce va urma in conditiile in care economia zonei euro aiesit din recesiune dupa ce a crescut in perioada iulie-septembrie,potrivit cifrelor oficiale. Cele 16 state care impart moneda euroau anuntat o crestere economica de 0,4% in trimestrul trei, dupa cein cele trei luni anterioare economia se contractase cu 0,2%. UE inansamblu a iesit, de asemenea, din recesiune, anuntand o crestereeconomica de 0,2% in trimestrul trei.

Bulgaria, la fel ca celelalte state din Europa de Est, a fostputernic afectata de criza mondiala, iar economia statului a intratin prima recesiune din ultimii 12 ani. Spre deosebire de omoloagelesale din regiune, printre care Romania, Ungaria si Ucraina,Bulgaria nu a apelat la ajutorul organizatiilor internationale.

Statul balcanic, al carui PIB per capita reprezinta doar 37% dinmedia Uniunii Europene, a fost afectat in principal din cauzacontractiei productiei si cresterii ratei somajului.

Idee mai veche, "ambalaj" nou

Masura depunerii unei parti a rezervei fiscale la bancilecomerciale a fost anuntata anterior de ministrul de finante bulgarSimeon Djankov. El a conditionat aceasta masura de capacitateastatului bulgar de a reusi sa isi echilibreze bugetul pe 2010.Planul a fost anuntat in cadrul forumului "New Agenda for Reformsin the New Eu Member States", organizat de Institutul Open Societycu sprijinul Bancii Mondiale. Djankov a spus ca o asemenea masuraar putea fi adoptata intr-un stadiu mai avansat al iesirii dincriza, adaugand ca statul a pierdut miliarde de dolari profit dincauza ratelor reduse ale dobanzii aplicate pentru rezerva fiscala.Bulgaria are un curs valutar fix inca din 1997, care obliga statulsa mentina rezerve fiscale care sa protejeze raportarea monedeinationale - leva - la euro si pentru a putea onora platile invaluta. In prezent, guvernul mentine rezerva, in valoare de 7,7mld. leva (3,94 mld. euro) la sfarsitul lunii august, in depozitela banca centrala a Bulgariei. Aceste depozite au o rata a dobanziide 0,5% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO