Business Internaţional

Bulgaria este vulnerabila in fata socurilor externe

04.03.2008, 20:40 15

Turbulentele de pe pietele financiare nu vor avea efecte pe termen lung asupra economiilor statelor foste membre ale blocului comunist, dar Bulgaria, Romania si statele baltice raman vulnerabile in fata socurilor externe, conform Institutului de Studii Economice Internationale din Viena (ISEIV), scrie agentia de presa Novinite.
"Majoritatea noilor membri ai UE s-au bucurat pana acum de o perioada de crestere economica sustinuta. Turbulentele actuale de pe pietele financiare nu le vor afecta in mod direct sau grav", mentioneaza raportul ISEIV.
De asemenea, raportul subliniaza ca, spre deosebire de celelalte tari, Bulgaria, Romania si statele baltice sunt vulnerabile in fata socurilor externe din cauza deficitelor mari de cont curent. Institutul vienez a mai publicat un raport in care sunt prezentate estimarile in ceea ce priveste dezvoltarea economica a tarilor din centrul si estul Europei pentru anul 2008.
Cresterea PIB-ului Bulgariei este estimata la 5,5% in 2008 si 6% in 2009, in timp ce inflatia va scadea pana la 10% anul acesta si pana la 6% in 2009, conform raportului ISEIV.
La sfarsitul lunii ianuarie, inflatia anuala in Bulgaria era de 12,5%. Conform specialistilor de la ISEIV, rata somajului din Bulgaria se va reduce pana la 6% in 2008 si pana la 5,6% in 2009, in contextul in care anul trecut s-a inregistrat o rata a somajului de 7,75%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO