Business Internaţional

Bulgaria: farmaciile intra in faliment, iar companiile abia daca mai investesc

Bulgaria: farmaciile intra in faliment, iar companiile abia daca mai investesc

13% din farmaciile din Bulgaria risca sa iasa de pe piata anul acesta

21.04.2009, 22:16 37

Aproximativ 500 din cele peste 3.700 de farmacii din Bulgaria sunt la un pas de faliment, a declarat Nikolay Kostov, presedinte al Asociatiei proprietarilor de farmacii din Bulgaria, scrie Bulgarian News Network.
Cele 500 de farmacii detin o cota de piata sub 5% si sunt deja falimentare, chiar daca proprietarii acestora nu constientizeaza situatia, a afirmat Kostov, adaugand ca „pe termen lung vor fi inchise o serie de farmacii".
„Farmaciile nu pot opera fara a introduce valoare adaugata, iar geniul financiar care a conceput actualele reglementari ar trebui sa faca un control specializat la un cabinet medical", a comentat Kostoy in legatura cu legislatia recent adoptata. In prezent, problema majora cu care se confrunta sectorul farmaceutic sunt modificarile recent operate in legislatia produselor farmaceutice si a medicinei umane.
Astfel, potrivit noilor reglementari, farmaciile din Bulgaria nu vor mai putea vinde produse alimentare pentru copii, in timp ce doctorii vor putea comercializa vaccinuri, reducand vanzarile realizate de farmacii pe acest segment.
„Piata produselor alimentare pentru copii se ridica anual la aproximativ 50 de milioane de leva (25 de milioane de euro), farmaciile detinand 40% din cota de piata in acest sector; in aceste conditii, vom pierde anual 20 de milioane de leva (10 milioane de euro)", a explicat presedintele asociatiei proprietarilor de farmacii din Bulgaria.
Farmaciile din Bulgaria vor pierde de asemenea venituri de 6-7 milioane de euro anual din comercializarea de vaccinuri, care in prezent vor putea fi achizitionate direct de la cabinetele medicale.

Investitii mult mai mici
Nu doar sectorul farmaceutic bulgar este singurul care are probleme. Volumul investitiilor din sectorul industrial s-ar putea reduce cu 36% in 2009 comparativ cu anul precedent, potrivit unui sondaj realizat de institutul national de statistica de la Sofia, scrie Dnevnik. Potrivit estimarilor, companiile bulgare au realizat in 2008 investitii de 28,8 mld. leva (6,83 mld. euro), ceea ce se traduce printr-o reducere nominala de 10,4 mld. leva a volumului de investitii din 2009.
Companiile private vor reduce investitiile in medie cu 32,7%, in timp ce intreprinderile controlate de stat ar putea diminua investitiile cu 45%. Calculate din perspectiva costurilor prilejuite de achizitia de imobilizari corporale si necorpo­rale, majoritatea investitiilor (45%) se vor concentra in domeniul energetic, care ar putea inregistra o scadere anuala de 29,4%. Pe locul al doilea se vor situa producatorii de bunuri semifabricate, care vor genera 28,3% din investitiile totale, in conditiile in care se va inregistra o scadere de 45,7% fata de volumul de investitii realizat anul trecut.
Institutul national de statistica de la Sofia a anuntat la inceputul lunii ca aproximativ o treime din companiile bulgare vor efectua sau vor lua in considerare reduceri de personal. Asociatia bulgara a capitalului industrial a estimat ca productia industriala va scadea cu 30% in primul trimestru al anului, in timp ce economistul Dimitar Cobanov a indicat ca sectorul industrial va inregistra o contractie de cel putin 10% in cursul anului curent.
Costurile investitiilor realizate de companiile din Bulgaria s-au majorat cu 12,2% in 2008 comparativ cu 2007, preponderent pe seama firmelor de stat, care au majorat cheltuielile de capital cu 69,6%. In 2008, companiile private au investit cu doar 0,9% mai mult fata de anul precedent. Cifrele sunt preliminarii si vor fi supuse revizuirii.

Economia incetineste brusc
Economia Bulgariei se va extinde cu doar 1% anul acesta, existand un risc ridicat ca respectiva crestere sa fie chiar mai mica, potrivit unui raport emis de Fondul Monetar International (FMI) la sfarsitul lunii trecute.
In scenariul pesimist, economia bulgara se va afla in recesiune pana la sfarsitul lui 2010, PIB-ul real fiind afectat de o contractie de 3% anul acesta si 1% in 2010.
Economia Bulgariei a inregistrat o crestere de 6% in 2008, majoritatea analistilor prognozand o extindere modesta pentru 2009. Guvernul de la Sofia va fi nevoit sa tina in frau cheltuielile publice pentru a atinge tinta de excedent bugetar fixata la 2% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO