Business Internaţional

Bulgaria: Inflatia nu a scazut sub 10% nici in octombrie

13.11.2008, 16:25 20

Estimarile guvernului de la Sofia cu privire la o inflatie anuala de o singura cifra nu s-au adeverit nici in octombrie, cand rata anuala a inflatiei a atins un nivel de 10,9%, scrie Dnevnik. Preturile s-au majorat cu 0,5% in octombrie fata de septembrie pe fondul extinderii crizei financiare globale.

Inflatia lunara a inregistrat cea mai rapida reducere, diminuandu-se de la nivelul de 1,1% din septembrie, in pofida facturilor mari la gaze, dar sub presiunea ieftinirii petrolului si a produselor agricole, a anuntat Institutul National de Statistica din Bulgaria.
Costurile in sectorul transporturilor s-au diminuat cu 3,1%, uleiurile vegetale cu 7,8%, iar fructele cu 1%.
Expertii considera ca inflatia se va reduce considerabil in 2009, pe masura ce economia globala va incetini, iar pretul petrolului va scadea puternic.
Cererea domestica, alimentata de salariile majorate, a fost factorul principal care a determinat cresterea preturilor, a afirmat Desislava Nikolova, macroeconomist la Raiffeisen.
Companiile din industriile cheie au dezvaluit ca intentioneaza sa diminueze costurile si personalul prin concedieri sau prin inghetarea salariilor, a comentat Nikolova.
Raiffeisen Bulgaria preconizeaza pentru 2008 o inflatie de 10,6%, iar pentru 2009 - de 5%.
Inflatia pentru anul viitor va fi determinata de noile accize pentru tigari si de scumpirea gazului natural, companiile fiind nevoite sa isi adapteze operatiunile de productie mediului economic slabit.
Marile firme vor fi primele care vor resimti declinul, intrucat necesita o perioada mai mare pentru a se acomoda.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO