Business Internaţional

Bulgaria, Letonia si Lituania, codasele UE la capitolul redresare

03.11.2009, 23:10 54

Bulgaria si statele baltice Letonia si Lituania vor fi ultimeletari membre ale Uniunii Europene care vor iesi din recesiune dupace blocarea fluxurilor de credite si investitii le-a devastateconomiile, au declarat oficialii Comisiei Europene, scrieBloomberg.
Economia bulgara se va contracta in continuare pana in trimestrulpatru al anului viitor, in timp ce Letonia si Lituania isi vordepasi recesiunile un trimestru mai devreme, se arata in raportuleconomic semi-anual al Comisiei.
Letonia si Lituania s-au confruntat cu cea mai dramatica scadere aproductiei din randul tarilor membre ale Uniunii Europene dupa cecriza sectorului financiar a pus capat unei perioade deprosperitate care a urmat aderarii la UE.
Bulgaria, cea mai saraca tara din Uniune, Letonia si Lituania selupta de asemenea sa-si compenseze dezavantajele regimurilormonetare fixe cu reduceri de salarii si de preturi pentru a-siintari competitivitatea. Ei prefera sa recurga la aceasta solutiesi nu merg pe ideea devalorizarii.
"Deteriorarea conditiilor" economice din Bulgaria "a fost generatade o scadere puternica atat a cererii externe, cat si a fluxurilorde investitii straine", se arata in raportul CE.
In Letonia, "in ciuda corectiei masive inregistrate deja in ceea cepriveste cererea interna, economia este asteptata sa se contractein continuare pe fondul procesului de reducere a gradului deindatorare din sectorul financiar, fragilitatii pietei muncii,scaderii productiei industriale" si "procesului de consolidarefiscala".
In Lituania, "situatia pare in continuare fragila. Situatia de pepiata muncii este asteptata sa se deterioreze in perioadaurmatoare", se arata in raportul Comisiei Europene.
Tarile estice membre ale Uniunii Europene resimt efectele negativeale unei reduceri dramatice a exporturilor, principala sursa devenituri pentru majoritatea economiilor din regiune, in timp cemasurile de austeritate fiscala au afectat cererea interna inaceste tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO