Business Internaţional

Bulgaria nu are nevoie nici de FMI, nici de taxe mai mari

Autor: Livadariu Andreea

19.10.2010, 23:46 29

Ministrul de finanţe al Bulgariei a dat asigurări că ţara sa nuva recurge la mărirea taxelor şi nici nu va iniţia discuţii cuFondul Monetar Internaţional în vederea unui împrumut financiarcare să resusciteze economia afectată de recesiune, scrie SofiaNews Agency. "Bulgaria va reuşi să iasă din criză fără un împrumutsau o majorare a taxelor", a spus ministrul de finanţe SimeonDjankov.

GERB, partidul bulgar de centru-dreapta care a câştigat alegerilevara trecută, a anun­ţat în campania electorală că va semna unacord cu Fon­dul Mo­netar Internaţional de îndată ce va preluaguvernarea, pen­tru a asigura o garanţie la stabi­litateafinanciară a ţării. Ulte­rior, guvernul bulgar a declarat că înurma analizei opţiunilor, s-a revenit asupra deciziilor ini­ţialeîntrucât contractarea unui împrumut nu se mai află pe listapriorităţilor. Această hot­ă­râre separă Bulgaria de vecinii săi,printre care şi România, complet dependenţi de ajutorul finan­ciaral Uniunii Europene şi al Fondului Monetar Inter­naţional.

Reprezentanţi ai Executivului de la Sofia au declarat că faţă dealte ţări europene, ţara lor este mai bine pregătită să facă faţăcrizei economice, graţie politicii sale fiscale pru­dente. Laînceputul lunii octombrie, FMI a revizuit pre­viziunile privindcreşterea economică a Bulgariei, estimând o creştere de 0,4% pentruanul 2010 şi un avans de 2% pentru anul 2011. Inflaţia pentru anulîn curs va fi moderată, iar deficitul de cont curent se aşteaptă săscadă sub 3% din PIB.
Bulgaria are un regim monetar fix, cursul de schimb al le­vei fiindlegat de euro. În acelaşi timp, bulgarii au unul dintre cele maigeneroase regimuri fiscale, în condiţiile în care în­ce­pând cu 1ianuarie 2008 a fost introdusă o taxă unică de 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO