Business Internaţional

Bulgarii vor euro in 2012, dar deficitul le pune probleme

05.08.2009, 00:00 18

Bulgaria intentioneaza sa adopte euro in anul 2012 sau 2013, a anuntat ministrul bulgar de finante Simeon Djankov, conform presei internationale. "Avem o sansa ca in ultimul an al mandatului sa introducem moneda euro", a declarat Djankov.

Bulgaria va intruni toate criteriile pentru implementarea monedei unice pana la sfarsitul anului, insa daca deficitul bugetar va depasi limita de 3% "intrarea in zona euro va fi amanata cu inca doi ani", a declarat Djankov.

Djankov, care a preluat recent pozitia de ministru de finante, a declarat anterior ca Bulgaria va aplica in luna noiembrie pentru intrarea in mecanismul european al ratelor de schimb (ERM-2), testul UE de stabilitate monetara pe doi ani pe care tara trebuie sa-l treaca inainte de a renunta la moneda proprie si a trece la euro.

Inflatia de doua cifre si deficitul de cont curent de peste 20% din ultimii ani, cat si imaginea tarii de cel mai corupt stat UE, au dat peste cap eforturile Bulgariei de a intra in mecanismul ERM-2 pana acum.

Djankov a declarat ca inflatia va scadea la sub 3% pe baza anuala la sfarsitul acestui an, de la 3,7%, nivel inregistrat in luna iunie. Deficitul de cont curent este asteptat sa scada la aproximativ 12% in acest an, spun analistii.

Bulgaria intentionase anterior sa intre in zona euro in anul 2010, insa nu a reusit sa atinga tintele legate de rata inflatiei si deficitul bugetar.

Leva este deja legata de euro in cadrul unui consiliu monetar ce mentine moneda bulgara la nivelul de 1,9558 unitati fata de euro. Intrarea in ERM ar putea permite monedei bulgare sa fluctueze cu pana la 15% in jurul unei benzi centrale.

In ceea ce priveste Polonia, aceasta ar putea adopta moneda euro in 2014-2015, fiind prima dintre candidatele central-europene la moneda euro care intra in clubul euro, se arata intr-un raport al Morgan Stanley, citat de Bloomberg.

Polonia si-a abandonat in mod oficial data tinta de trecere la euro, 2012, saptamana trecuta din cauza situatiei precare a finantelor sale publice, lipsei de consens politic pe plan intern si a unei rate de schimb volatile. Ministerul finantelor va anunta o noua data in acest trimestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO