Business Internaţional

Bursa americană, la un pas de ştergerea pierderilor de anul acesta. În Europa, cele 500 mld. euro ale BCE aduc creşteri pe pieţe

Bursa americană, la un pas de ştergerea pierderilor de anul acesta, pe fondul veştilor bune de pe piaţa muncii

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

23.12.2011, 10:19 1225

Indicele Dow Jones Industrial Average a închis în urcare cu 0,51%, iar S&P 500 a avansat cu 0,83%, în timp ce piaţa Nasdaq a câştigat 0,83%.

S&P 500 a urcat pentru cea de-a treia şedinţă consecutiv, pe volumul redus de tranzacţionare caracteristic perioadei sărbătorilor de iarnă.

Indicele Dow Jones este în urcare faţă de începutul anului, iar S&P 500 se apropie de recuperarea scăderilor pentru a finaliza 2011 în stagnare. Astfel, bursa de la New York pare să fi avut un an mai bun decât pieţele din alte părţi ale lumii, precum Europa, China şi Brazilia, unde bursele au pierdut cel puţin 10% în acest an.

În Europa, indicii de pe marile pieţe înregistrau în debutul şedinţei un avans de 0,5 - 0,9%, ca efect al creditelor la dobândă redusă puse la dispoziţie băncilor de Banca Centrală Europeană. Băncile au împrumutat miercuri de la BCE 489 de miliarde de euro pe trei ani, peste estimările instituţiei de 450 de miliarde de euro (Mai mult despre Creditele ieftine de 500 mld. euro luate de la BCE). Indicele francez CAC 40 conducea plutonul creşterilor de dimineaţă cu un avans de 0,9%, DAX-ul german creştea cu 0,6%, în timp ce FTSE-ul britanic se aprecia cu 0,5%.

Creşterile de joi de pe Wall Street au fost determinate de optimismul generat de scăderea cererilor pentru ajutor de şomaj în SUA la minimul ultimilor trei ani şi jumătate.

Totodată, indicele încrederii consumatorilor din SUA s-a îmbunătăţit în decembrie, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni.

Acţiunile a căror evoluţie depinde de ciclurile economice, afectate în ultimele luni de temerile privind perspectivele economiei globale, au înregistrat cele mai puternice creşteri joi. Astfel, indicele sectorului financiar a crescut cu 2,1%, cel al industriei energetice cu 1,1%, iar cel al sectorului materiilor prime cu 0,9%.

Sectoarele defensive, ale căror acţiuni rezistă în perioade de criză, au închis în scădere uşoară, indicând calmarea aversiunii la risc a investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO