Business Internaţional

Bursa de la Atena s-a prăbuşit cu 5% după eşecul privatizării companiei naţionale de gaze naturale

Bursa de la Atena s-a prăbuşit cu 5% după eşecul...

Autor: Bogdan Cojocaru

10.06.2013, 17:44 474

​Bursa de la Atena s-a prăbuşit cu 5% după ce presa a indicat că principalul candidat pentru privatizarea companiei naţionale de gaze naturale DEPA şi alţi concurenţi din Rusia şi Grecia s-au retras din cursă.

“Guvernul grec nu a primit nicio ofertă pentru privatizarea DEPA şi o singură ofertă, din partea companiei azere SOCAR pentru operatorul reţelei de gaze DESFA”, au declarat surse oficiale greceşti citate de agenţia Thomson Reuters.

Termenul limită pentru prezentarea ofertelor a expirat astăzi la ora 10:00 GMT, notează agenţia RT. Vânzarea DEPA este considerată un elemnet cheie pentru ca Atena să atingă ţintele stabilite prin acordurile cu creditorii internaţionali pentru planul de privatizare. Guvernul se aştepta să obţină 1,5 miliarde  euro din vânzare. DESFA este deţinută în totalitate de DEPA.

Retragerea Gazprom din cursă nu doar că i-a surprins pe oficialii greci, ci a venit ca un şoc, în condiţiile în care negocierile au fost supravegheate personal de directorul executiv al grupului rus Alexei Miller, care a discutat de mai multe ori cu premierul Antonis Samaras.

Un motiv al retragerii ar putea fi posibila opoziţie a Comisiei Europene în privinţa preluării companiei de către grupul rus, în condiţiile în care executivul european nu tolerează extinderea acestuia în Europa.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO