Business Internaţional

Bursa de la Varsovia nu si-a gasit cumparator

01.12.2009, 23:07 20

Deutsche Boerse, operatorul Bursei de la Frankfurt, a decis saisi retraga oferta pentru achizitia unei participatii de 51% incadrul Warsaw Stock Exchange (WSE), potrivit ministerului polonezal trezoreriei.

"Deutsche Boerse nu a prezentat un nou document, ceea ceinseamna, potrivit strategiei noastre incheierea procesului", aanuntat ministerul trezoreriei, scrie AFP.

Polonia a oferit Deutsche Boerse, singurul ofertant pentru WSE,timp pana vinerea trecuta pentru a veni cu o oferta imbunatatitapentru 51% din actiunile celei mai mari burse din Europa Centrala.Pe bursa din Varsovia sunt listate 377 de companii, dintre care 25straine.

Valoarea de piata a companiilor listate aici este de 159,058mld. euro, iar companiile straine, desi net mai putine au o valoarede piata apropiata de cea a jucatorilor polonezi listati la bursa,71,497 mld. euro comparativ cu 87,560 mld. euro, potrivitinformatiilor de pe site-ul bursei.

Polonia cauta, pe langa cel mai bun pret, si un ofertant care saofere garantii ca investitorul va transforma WSE in cea maiimportanta bursa din regiune. "Ministerul se pregateste sa lansezeo noua strategie de privatizare pentru Warsaw Stock Exchange, dupace actualul proces nu s-a soldat cu succes", a anuntat Trezoreria."Strategia de privatizare pentru aceasta companie-cheie pentrueconomia Poloniei, a fost considerata inca de la inceput oprioritate. Investitorului i se va cere sa transforme WSE in ceamai puternica piata bursiera din Europa Centrala si de Est."

WSE este cel mai important element al procesului de privatizarederulat de Polonia. Ministerul Trezoreriei a oferit Deutsche Boerseo participatie ce varia intre 51 si 73%.

"Conditiile s-au dovedit inacceptabile pentru Deutsche Boerse.Ministrul trezoreriei Aleksander Grad analizeaza posibilitatea uneinoi strategii, insa in principiu bursa va fi privatizata", a spusJacek Rostowski, ministrul finantelor.

Guvernul de la Varsovia mizeaza pe un program de privatizari invaloare de 8,9 mld. euro ce urmeaza a se derula pe o perioada dedoi ani. Acesta este menit sa reduca datoria publica si deficitulbugetar. Cu exceptia bursei, urmeaza a fi privatizate si companiileenergetice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO