Business Internaţional

Bursa din New York se micsoreaza, la propriu

27.09.2007, 14:36 12

Reprezentantii bursei din New York intentioneaza sa reduca spatiul in care functioneaza institutia, inchizand doua dintre incaperile care au fost construite acum 20 de ani, cand statutul sau de loc unde "se vand si se cumpara actiuni" era de neegalat, scrie International Herald Tribune.
In momentul in care aceasta operatiune va fi finalizata, adica peste cateva saptamani, suprafata in care se desfasoara activitatea de tranzactionare va fi de jumatate din cea folosita la sfarsitul anilor '90. Numarul brokerilor si al functionarilor a coborat pana la 1.700, fata de nivelul record de peste 3.000 de oameni.
Inainte ca bursa din New York sa devina o companie publica, prin listare, in 2005, membrii sai controlau 1.366 de licente de tranzactionare, in acest moment aproximativ 800 de brokeri platind un comision anual de 50.000 de dolari pentru o licenta.
Mai mult, bursa din New York nu este singura institutie supusa acestei transformari, "vecinii" sai recurgand la actiuni similare, doar cateva mari companii financiare, precum Goldman Sachs sau Bank of New York, continuand sa isi mentina sediile centrale pe Wall Street. Cladirile din apropiere, odata sediile unor banci de investitii, au fost transformate in locuinte sau au devenit sedii ale unor magazine de lux, precum Tiffany's sau Hermes.
Restrangerea activitatii bursei din New York se face din ce in ce mai simtita. Cozile interminabile de turisti care asteptau sa viziteze interiorul cladirii nu mai sunt de mult timp o realitate, vizitele fiind eliminate, din motive de siguranta, dupa 11 septembrie 2001.
Insa, daca turistii ar putea patrunde, din nou, in interiorul cladirii de pe Wall Street 11, ar constata ca institutia, odata plina de viata, s-a transformat intr-o cortina a "spectacolelor financiare transmise prin cablu". Acum, majoritatea tranzactiilor bursiere sunt computerizate, acestea petrecandu-se direct intre computerele caselor de brokeraj, ale companiilor de fonduri mutuale si intre birourile de acasa ale investitorilor.
Tranzactiile computerizate au redus semnificativ valoarea muncii pe care brokerii o depuneau in timpul derularii licitatiilor. In ultimele luni, mai putin de jumatate din actiunilor listate la bursa au fost tranzactionate prin intermediul brokerilor aflati in sediul din Wall Street, in timp ce in urma cu trei ani peste 80% din actiuni erau tranzactionate in acest mod.
"Bursa, in maniera in care o stim noi, nu mai exista", a declarat James Angel, profesor la Universitatea din Georgetown. "Zilele in care tranzactiile se derulau direct intre brokeri, acestia facand schimb de informatii, in scopul de a obtine cel mai bun pret de tranzactionare pentru clientii lor, au apus", a adaugat el.
La baza vechiului sistem statea o mica armata de specialisti, care erau responsabili pentru mentinerea ordinii pe piata de tranzactionare. Acestia erau pregatiti in orice moment sa cumpere sau sa vanda actiuni cu propriii lor bani daca aceasta masura era necesara. Totusi, astfel de actiuni au devenit din ce in ce mai rare.
In aceasta vara, specialistii au fost implicati in mai putin de 3% din tranzactii, in scadere fata de 14% acum cincisprezece ani, in timp ce brokerii de pe Wall Street au intermediat aproximativ 12% dintre tranzactii.
Odata cu scaderea cererii pentru serviciile pe care le ofera, firmele de brokeraj care au mai ramas pe piata se lupta pentru a supravietui. De exemplu, una dintre cele mai importante firme de brokeraj, LaBranche, a raportat pierderi semnificative in cel de-al doilea trimestru, cea mai mare parte a pierderilor fiind cauzate de deprecierea actiunilor pe care le detine la bursa din New York.
Totusi, oficialii bursei newyorkeze au declarat ca intentioneaza sa-si restructureze operatiunile, in incercarea de a largi activitatea institutiei, nu de a o micsora. Oportunitatea de a avea oameni in loc de computere face diferenta intre bursa si toti ceilalti competitori electronici ai sai, precum NASDAQ, cred reprezentantii institutiei.
Duncan Niederauer, presedintele bursei newyorkeze, declara ca nu se pot face predictii referitoare la volumul de tranzactii care se vor efectua prin intermediul brokerilor aflati in sediul de pe Wall Street, dar cosidera ca o viitoare restrangere a spatiului in care se desfasoara activitatea firmei nu mai este posibila.
"Nu cred ca se poate restrange mai mult de atat", a declarat acesta, referindu-se la cele doua incaperi la care se va renunta din noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO