Business Internaţional

Bursa din Ungaria promoveaza Budapesta in cursa pentru Olimpiada

09.12.2005, 19:35 30

Piata bursiera din Ungaria (BSE) a format, impreuna cu alte 14 companii maghiare de top, Miscarea Olimpica din Budapesta (MOB). Scopul lor este de a face lobby pe langa factorii de decizie pentru a aduce Jocurile Olimpice din 2016 sau 2020 la Budapesta, informeaza The Budapest Sun, editia online.

"Daca e sa vorbim de numarul medaliilor pe cap de locuitor obtinute in aceasta competitie, Ungaria se claseaza pe a treia pozitie. Din cele 11 tari care au conceput Olimpiada asa cum o stim astazi, numai Ungaria nu a fost niciodata organizatoare", a declarat Attila Szalay-Berzeviczy, director al BSE si presedinte al MOB.

Oficialii au decis deja ca editia din 2012 sa se desfasoare la Londra, astfel ca, dupa spusele lui Berzeviczy, tinta lor de 2016 este mai mult pentru a castiga experienta si pentru a promova Ungaria pentru adevaratul scop care este 2020. Acesta a mentionat de asemenea ca daca oficialii forului olimpic vor prefera o tara central-europeana, atunci Budapesta ar oferi mai multe avantaje decat Praga, capitala vecinilor cehi.

"Oricare ar fi castigatorul acestei curse, cu siguranta ca va transforma acel oras intr-un lider cultural si economic al zonei", a concluzionat el.

Capitala Cehiei si-a anuntat deja dorinta de a organiza Olimpiada din 2016 sau pe cea din 2020. Reactualizand datele studiului de fezabilitate coordonat de PriceWaterhouseCoopers in 2002, MOB a declarat ca suma necesara pentru a organiza aceasta competitie se ridica la 4.600 de miliarde de forinti, aproximativ 18,4 miliarde de euro. Din acest total aproximativ 80% (15 miliarde de euro) vor fi folositi pentru investitii in infrastructura.

Folosind diverse surse de finantare, printre care fondurile comune ale UE si capitalul privat, MOB a ajuns la concluzia ca pretul final suportat de contribuabili va fi de 2,8 miliarde de euro, pe o perioada de sapte ani. Suma echivaleaza cu 1% din bugetul de stat, sau dupa cum afirma oficialii MOB: "La o populatie de 1.000.000 de locuitori, un cost individual de doar 29 de euro pe an, pe o perioada de sapte ani".

"Castigarea cursei pentru organizarea Olimpiadei ar da un imbold deosebit economiei si infrastructurii din Ungaria", a declarat Antal Pongracz, director executiv delegat al OTP Bank, membra a MOB.

Ceilalti membri ai grupului sunt: TriGranit, Richter Gedeon, Synergon, MOL, Malev Concorde Securities, Danubius Radio, Sanoma Budapest, SAP Hungary, MVM, Aegon Insurance si RTL Klub.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO