Business Internaţional

Bursa din Varsovia incearca sa inghita tot in jur

14.06.2007, 19:24 17

Bursa de Valori din Varsovia (BVV) a anuntat ca se afla in negocieri pentru o serie de intelegeri cu operatori bursieri din regiune pentru a transforma piata din Varsovia in lider incontestabil al zonei in cadrul discutiilor cu privire la consolidarea regionala a pietelor de schimb din Europa Centrala si de Est.
Bursa poloneza se afla pe primul loc in regiune, avand o capitalizare bursiera de 287,8 miliarde $ (214,18 mld. euro).
Polonezii au anuntat semnarea pe 16 mai a unui acord cu PFTS (First Securities Trading System), piata din Kiev - Ucraina, care include o intelegere pentru incurajarea dublei listari intre cele doua burse.
Varsovia se afla in negocieri si cu Bursa din Praga (BVP) si incearca sa cumpere 44% din actiunile Bursei din Sofia (BVS) si 70% din cele de la Bursa din Ljubljana - Slovenia (BVL).
Pe langa negocierile externe, polonezii au anuntat si deschiderea unei piete de tranzactionare secundare cu mai putine reguli, menita sa conecteze companiile de dimensiuni mici si mijlocii cu fondurile financiare de care acestea au nevoie. Scopul final al acestei piete este sa ajute companiile respective sa se dezvolte pana in punctul in care acestea vor putea intra pe piata principala.
Ludwik Sobolewski, CEO al BVV, spera ca, in momentul in care companiile din Europa Centrala si de Est vor dori sa intre pe pietele externe cu mai mult capital, Varsovia sa se afle intre optiunile de top, alaturi de Londra si Frankfurt.
Cateva companii cehe au adoptat deja dubla listare la Varsovia si Praga - printre ele se numara si gigantul energetic ceh, CEZ, si compania de textile Pegas Nonwovens -, iar la sfarsitul lunii mai si Orco Property Group a anuntat listarea la Varsovia in circa doua - trei saptamani. Sobolewski declara ca tinteste sa creasca listarile in anii urmatori si sa faca din Bursa din Varsovia primul loc in care companiile poloneze vor putea intra sa-si mareasca propriul capital.
Bursa de Valori din Varsovia este detinuta in proportie de 98% de guvernul polonez, care urmareste privatizarea acesteia pana la sfarsitul anului 2007 - inceputul anului 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO