Business Internaţional

Bursa nu doarme niciodata, numara voturi si stie politica

04.11.2004, 00:00 19



Speculatiile asupra apropriatei victorii in alegerile pentru presedentia SUA au agitat cotatiile principalelor indexuri, pretul petrolului si cursul de schimb euro - dolar. Evolutia acestora a avut drept principal motor ipoteza continuitatii actiunilor politice desfasurate pana acum de administratia Bush si platforma politica prezentata de presedintele american in exercitiu in campania electorala. Astfel, pretul petrolului a anticipat efectele realegerii lui Bush si eventualei continuari a campaniei impotriva terorismului, dolarul viitoarele politici ale administratiei Bush in legatura cu deficitul SUA, iar indexurile europene au profitat de in avans de o posibila intarziere in anuntarea deznodamantului, date fiind sansele extrem de apropiate de a ocupa biroul oval ale celor doi candidati.





Europa si Asia au luat avans



Valoarea actiunilor tranzactionate pe bursele din Europa si Asia a inregistrat un trend ascendent pe masura ce George W. Bush lua avans in fata rivalului sau John Kerry in cursa pentru presedentia SUA, informeaza BBC News.



Actiunile futures americane s-au apreciat de asemenea. Wall Street-ul inregistrase o cadere ca urmare a ingrijorarilor in legatura cu o posibila intarziere a deznodamantului bataliei pentru Casa Alba, una dintre cele mai stranse confruntari din ultimii ani.



Fara o victorie clara a uneia dintre parti, analistii considera ca s-ar putea repeta istoria luptelor in instanta care a marcat istoria alegerilor din 2000.



Cursul dolarului s-a apreciat putin in comparatie cu euro, ca de altfel si pretul petrolului.



Castigurile au fost, totusi, limitate, specialistii sustinand ca este prea devreme pentru a se detasa clar un invingator.



Indexul britanic FTSE 100 a crescut cu 0,4%, in timp ce indexul francez CAC 40 a avansat cu 0,6%.



Cotatia indexului futures Dow Jones se majorase ieri cu 1% pana la 10.132, dupa ce cu o zi in urma pierduse 0,2%. De asemenea, s-au apreciat indexurile S&P 500 si Nasdaq.



In urma cu patru ani, Dow Jones pierduse 5% din valoare in cele trei saptamani premergatoare alegerilor, atunci exista o stare incertitudine cu privire la viitorul locatar al Casei Albe.



Pe de alta parte, ieri, la Hong Kong indexul Hang Seng ce cuprinde cele mai performante companii, a inregistrat o crestere de 0,6%, pana la 13,377.



La orele 16 indexurile S&P 500 si Nasdaq atingeau valoarea de 1.145,5 (plus 14,9), respectiv 1.522 (plus 24).





Dolarul se intareste



Speculatiile potrivit carora o a doua administratie Bush ar putea lucra mai intens asupra deficitelor fiscale, contribuind la intarirea economiei, a alimentat aprecierea actiunilor americane si a dolarului. Deficitele bugetare record au afectat titlurile de stat americane.



"In mare parte, piata il percepe pe Kerry ca fiind o solutie mai putin indicata pentru dezvoltarea afacerilor", spune David Spika, analist la Westwood Holdings Group din Dallas, care administreaza un fond de 4 mld. dolari. "Este greu sa identificam zonele in care economia ar avea de castigat cu adevarat din propunerile legislative ale lui Kerry, despre care a vorbit in campanie", adauga el.



Cursul monedei americane s-a intarit in comparatie cu euro, ajungand ieri la 1,2689 dolari pentru un euro, de la 1,2744 dolari, cursul de inchidere din ziua de luni.



Deficitul bugetar al SUA a atins un nivel record de 413 mld. dolari in ultimele 12 luni pana in septembrie. Departamentul Trezoreriei a anuntat marti ca estimeaza ca guvernul american va trebui sa imprumute 100 mld. dolari in ultimul trimestru al acestui an si alte 147 mld. dolari in primele trei luni ale lui 2005.



"Politica lui Bush este mult mai expansiva din punct de vedere fiscal", declara vicepresedintele diviziei de trading pentru titluri americane a Deutsche Bank din New York. "Pentru el deficitul nu reprezinta o prioritate. Aceasta inseamna mai multe titluri tranzactionate, ceea ce va influenta favorabil evolutia actiunilor", sustine el.



La orele 16.30, moneda europeana s-a apreciat in comparatie cu cea americana si se putea cumpara in schimbul a 1,2795 dolari, la bursa din New York.





Petrolul urca



Speculatiile victoriei lui Bush au saltat si pretul petrolului. Contractele futures cu petrol si-au majorat cotatia cu 3,2% la bursa din New York.



Un nou mandat la presedentia SUA a lui Bush, ar putea amplifica preturile titeiului ca urmare a ingrijorarilor in legatura cu o posibila continuare a "razboiului impotriva terorismului" in Orientul Mijlociu ce ar include si Iranul, tara care ocupa locul doi in lume dupa rezervele de petrol detinute, potrivit traderilor.



"Realegerea lui Bush ar putea determina o noua crestere a preturilor petrolului deoarece se vor intensifica temerile cu privire la escaladarea conflictului in Orientul Mijlociu", explica Mark Waggoner, presedintele Excel Futures, un fond de investitii din California. "Kerry este perceput a fi mai pacifist", afirma el.



Contractele futures pentru livrarile de petrol din decembrie au inregistrat o crestere de 1,58 dolari pana la 51,2 dolari, dupa ce coborasera pana la 49,02 la New York Mercantile Exchange.



Pretul la petrolul Brent pentru decembrie s-a majorat cu 65 de centi, sau 1,4%, pana la 47,2 dolari pentru un baril, la bursa din Londra, dupa ce pierduse marti 1,1% sau 51 de centi .



Anterior, preturile futures la titei inregistrasera un regres pe baza speculatiilor ca un raport al Departamentului Energiei ar putea anunta o suplimentare a rezervelor de petrol cu 2 mil. barili, in ultima saptamana din octombrie, de la nivelul de 283,4 mil. barili, potrivit estimarilor analistilor anchetati de Bloomberg.



Preturile futures ale titeiului s-au amplificat cu peste 50% din ianuarie 2001, atunci cand Bush a preluat cea mai inalta functie in statul american. La 13 noiembrie 2001 Bush a aprobat completarea Rezervei Strategice de Petrol pana la capacitate maxima. In campania electorala Kerry a declarat ca livrarile catre RSP ar trebui suspendate pana ce preturile petrolului vor scadea.



Ieri la orele 16.30 barilul de petrol era cotat la 49,75 dolari, in crestere cu 13 centi, sau 0,99% la bursa din New York. In acelasi timp, petrolul Brent inregistra o scadere usoara, pana la 45,19 dolari barilul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO