Business Internaţional

Bursa ruseasca, victima a conflictului din Georgia

29.08.2008, 20:03 18

Efectele invaziei rusesti in Georgia incep sa fie resimtite in evolutia bursei de la Moscova, care a coborat saptamana aceasta la cel mai scazut nivel din 2006 incoace, scrie International Herald Tribune. Dar pana acum, conflictul a produs foarte putine pagube profitabilei industrii petroliere a tarii.
Pierderile de miliarde de dolari inregistrate pe bursele rusesti pun autoritatile de la Kremlin fata in fata cu o situatie extrem de dificila chiar in momentul in care tara parea ca isi consolideaza castigurile obtinute in urma razboiului. Marti, cand presedintele rus Dmitri Medvedev a recunoscut oficial independenta a doua regiuni separatiste georgiene, indicele RTS s-a prabusit cu 6,1%, recuperand 2% in sedinta de tranzactionare urmatoare.
Indicele RTS a pierdut 31% din valoare in trimestrul trei, situatia agravandu-se odata cu avertismentele venite din partea liderilor politici occidentali. Razboiul declaratiilor i-a influentat puternic pe investitorii straini, care s-au grabit sa-si inchida pozitiile detinute pe piata ruseasca.
"Miscarile recente ale Rusiei pun capat sperantelor potrivit carora odata cu Medvedev va veni o perioada de destindere, total diferita de epoca Putin", a declarat unul dintre bancherii moscoviti.
Mai mult, in timp ce piata bursiera se prabuseste, excedentul comercial al tarii si profiturile gigantilor energetici raman la fel de robuste. Rusia detine rezerve valutare de aproape 600 de miliarde de dolari, iar premierul Vladimir Putin a anuntat saptamana trecut ca tara se afla in grafic pentru atingerea obictivului privind dublarea, in 2010, a produsului intern brut, fata de nivelul inregistrat in 2003.
Pe termen scurt insa, declansarea razboiului a generat o prabusire a rublei in raport cu moneda americana, si asta in ciuda interventiei energice a bancii centrale de la Moscova. In acelasi timp, conflictul cu Georgia a redus semnificativ sansele Rusiei de a intra in Organizatia Mondiala a Comertului.
Totusi, spun unii analisti, capacitatea statelor occidentale de a impune sanctiuni economice Rusiei este limitata de dependenta acestora fata de petrolul si gazele din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO