Business Internaţional

Bursele americane se duc, din nou, la vale

01.10.2008, 19:30 20

Bursele americane inregistrau scaderi puternice la inceputul sedintei de tranzactionare de ieri, la ora 17:30, ora Romaniei, pe fondul speculatiilor potrivit carora planul de salvare a pietelor financiare elaborat de guvernul federal nu va avea capacitatea de a evita o recesiune a celei mai mari economii a lumii. Senatul american urma sa ia o decizie in privinta planului.

Actiunile General Electric se aflau cu 7,4% sub nivelul din sedinta precedenta, dupa ce analistii Deutsche Bank au redus estimarile privind profitul companiei, pe fondul pierderilor inregistrate de divizia financiara a acesteia.
Pe segmentul financiar, Bank of America a pierdut 2,2% dupa ce in piata au aparut speculatii potrivit carora autoritatile de reglementare vor respinge apelurile privind relaxarea regulilor de evaluare a portofoliilor de instrumente detinute de catre banci. In acelasi timp, producatorul auto Ford Motor a inregistrat un declin de 7,9% dupa ce a anuntat o reducere a estimarilor privind profitul diviziei sale din Europa.
Indicele Standard& Poors 500 pierduse 18,42 puncte sau 1,6% la inceputul sedintei de tranzactionare, in timp ce Dow Jones Industrial Average se afla cu 1,3% sub nivelul de inchidere de marti. S&P 500 recuperase in sedinta de marti aproape 5,4% din valoarea pierduta in sedintele precedente.
In Europa, indicele Dow Jones Stoxx 600 a castigat 1% pe parcursul zilei de ieri, in timp ce indicele MSCI Asia Pacific a urcat cu 1,6%. Aprecierea vine dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene a facut un apel la legislatorii americani pentru a continua procesul de adoptare a planului, in valoare de 700 mld. dolari, de salvare a pietelor financiare.
Comisia Europeana a anuntat ieri un proiect de reforma a cerintelor de capital pentru banci, care vizeaza o inasprire a conditiilor in care pot fi derulate activitati bancare. De asemenea, este avuta in vedere revizuirea schemelor de garantare a depozitelor, a normelor dupa care lucreaza agentiile de rating si a normelor contabile ale bancilor.
In acest context, Manuel Durao Baroso, seful Comisiei, a spus ca este nevoie de mai multa transparenta a manegerilor din banci.
Cat despre planul american de 700 mld. dolari, el a facut un apel la politicieni pentru aprobarea acestuia. "Este spre binele lor si al nostru."
 
UniCredit isi intareste capitalul
UniCredit, cea mai mare banca italiana, a anuntat ca va vinde o parte din activele imobiliare pentru a-si intari capitalul dupa ce valoarea de piata a institutiei a coborat cu 24% in ultimele trei zile. Actiunile erau ieri dupa amiaza in crestere dupa ce Bursa italiana a interzis short-selling-ul (vanzari in lipsa) pentru banci si asiguratori. "Suntem preocupati de situatia pietei in general, caracterizata de o volatilitate semnificativa. Avem incredere in pozitia noastra financiara stabila - chiar in acest context haotic al pietei. Operatiunile continua sa se deruleze in buna ordine", afirma oficialii UniCredit Group.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO