Business Internaţional

Bursele americane si-au revenit, dupa o saptamana de cosmar

23.11.2008, 15:22 12

Indicele Standard & Poor 500 s-a redresat vineri dupa ce ajunsese la cel mai scazut nivel inregistrat in ultimii 11 ani in urma numirii directorului filialei Fed din New York Timothy Geithner in functia de secretar al Trezoreriei SUA de catre presedintele nou-ales Barack Obama.

Actiunile companiilor din Statele Unite se aflau in scadere pentru a treia saptamana consecutiv, pe fondul agravarii conditiilor economice si a temerilor tot mai numeroase privind evolutia bancii Citigroup si a celor mai importanti producatori americani de autovehicule, scrie Bloomberg.
Titlurile Citigroup, cea mai mare companie de servicii financiare din Statele Unite din punctul de vedere al valorii activelor, au scazut cu 60% in ultima saptamana, pe fondul temerilor ca tot mai multi clienti nu isi vor mai putea plati ratele la credite pe masura ce declinul economic se agraveaza. Titlurile bancii s-au apreciat usor in sedinta de vineri.
Indicele S&P 500 a urcat vineri cu 6,3%, ajungand la 800,03 puncte, dupa ce pe 20 noiembrie a inregistrat 752,44 de puncte, cel mai redus nivel din aprilie 1997 incoace. In acelasi timp, indicele Dow Jones Industrial a urcat cu 6,5%, pana la 8.046,42 de puncte. Indicele Russell 2000, care monitorizeaza actiunile companiilor de mici dimensiuni din Statele Unite, a inregistrat o scadere saptamanala de 11%, atingand scorul de 406,54.
Actiunile General Motors, cel mai mare producator auto din SUA, au ajuns la cel mai scazut nivel inregistrat din anii '90 pana in prezent, din cauza deciziei Congresului american de a amana aplicarea unui program de redresare financiara a industriei de profil.
Obligatiunile Trezoreriei SUA s-au apreciat, atenuand scaderea actiunilor companiilor americane, cauzata in principal de tendinta investitorilor de a cauta active cu risc mai redus.
"Atunci cand esti martor la distrugerea sistemului de pe Wall Street, cand vezi ca intreaga industrie auto este in pericol sa intre in faliment si ca Citigroup, care era considerata o companie puternica, se afla la pamant din cauza actiunilor in scadere, nu poti sa faci altceva decat sa te temi si asta fac majoritatea oamenilor", a afirmat Bruce McCain, strateg-sef specializat in investitii la compania de servicii financiare Key Private Bank din Cleveland, care se ocupa de administrarea a aproape 30 de miliarde de dolari (23,9 mld. euro).
Indicele S&P 500 a pierdut 46% din valoare in 2008, cea mai importanta scadere anuala inregistrata din 1931 incoace. Temerile privind agravarea recesiunii economice au devenit tot mai numeroase dupa ce numarul somerilor si ajutoarele de somaj au ajuns aproape la cel mai ridicat nivel din 1982 pana in prezent, in timp ce preturile la producator au scazut semnificativ.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO