Business Internaţional

Bursele asiatice si europene s-au prabusit in prima zi a saptamanii

22.01.2008, 20:08 19

Pietele bursiere din intreaga lume au inregistrat scaderi dramatice pe fondul temerilor legate de posibilitatea intrarii in recesiune a economiei americane si al dezamagirii resimtite de investitori cu privire la planul de masuri fiscale promovat de administratia americana, scrie International Herald Tribune.
Saptamana trecuta, presedintele american George W. Bush a solicitat un pachet de reduceri de taxe si alte masuri menite sa sprijine economia americana afectata sever de criza sectorului creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc. Actiunea sa nu a reusit insa sa calmeze pietele.
De asemenea, bursele au fost afectate si de temerile privitoare la incetinirea cresterii economice in Europa, analistii anticipand in acelasi timp pierderi mai mari in cazul unor banci asiatice.
Actiunile Barclays si ING Groep au scazut in Europa dupa ce Nout Wellink, membru al consiliului BCE, a anuntat ca ritmul de crestere economica ar putea incetini mai mult decat se estimase initial. Actiunile Commonwealth Bank of Australia si National Australia Bank Ltd. au scazut dupa ce Morgan Stanley a declarat ca pierderile din creditare inregistrate de bancile din aceasta tara vor urca semnificativ. Actiunile Bank of China Ltd. au scazut pe bursa din Hong Kong dupa ce BNP Paribas SA a anticipat ca banca va reduce valoarea contabila a titlurilor sale overseas cu 4,8 miliarde de dolari.
Bank of China, care are o expunere semnificativa pe piata creditelor ipotecare subprime din Statele Unite, a anuntat ca si-ar putea reduce valoarea activelor contabile cu pana la 2,4 mld. dolari (1,64 mld. euro).
Indicele MSCI World a coborat cu 1,2%, pana la 1.420,21 puncte. Indicele indian Sensitive a consemnat cea mai severa scadere din 2004, in timp ce indicele CSI 300 al Chinei a coborat cu 5%. Pietele americane au fost inchise ieri pentru Martin Luther King Day.
Indicele Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 2 procente, continuandu-si scaderea de la recordul atins pe 1 iunie. Indicele francez CAC 40 a scazut cu 2%, indicele britanic FTSE 100 a pierdut 1,9%, iar cel german DAX a coborat cu 1,7%.
"Piata incepe in cele din urma sa realizeze faptul ca o recesiune ar determina o scadere dramatica a castigurilor", a declarat Jane Coffe din cadrul Royal London Asset Management.
Moneda europeana a atins cel mai scazut nivel din ultimele cinci luni in raport cu yenul ieri, riscul ca firmele europene sa intre in imposibilitate de rambursare a datoriilor fiind in crestere. Atat euro, cat si lira sterlina au scazut in raport cu dolarul pe fondul temerilor privitoare la posibilitatea ca economia europeana si cea britanica sa-si incetineasca ritmul de crestere in paralel cu economia americana.
Indicele MSCI Asia Pacific a inregistrat o scadere de 3,5%. Indicele japonez Nikkei 225 Stock Average a scazut cu 3,9%, in timp ce indicele australian S&P/ ASX 200 a coborat cu 1,8%. Indicele Hang Seng al Hong Kong-ului a pierdut 5,5 procente. Morgan Stanley si-a revizuit in sus proiectia pe 2008 privitoare la pierderile suferite de principalele banci australiene cu 26%, conform analistului Richard Wiles, care a invocat deteriorarea conditiilor eco nomice internationale. Indicele Shanghai Composite a coborat cu 5,14%, scaderea inregistrata in ultimele zile de tranzactionare ridicandu-se la 11%.
In Seul, piata a fost afectata de perspectivele negative privitoare la economia americana, indicele Korea Composite Stock Price inregistrand o scadere de 1,3%, cea mai pronuntata scadere zilnica din ultimele 2 luni.
Indicele european Stoxx 600 este evaluat la de 11,1 ori profiturile companiilor sale, cel mai scazut nivel din 2002.

Planul Bush n-a convins

Pietele bursiere din intreaga lume au inregistrat scaderi dramatice pe fondul temerilor legate de posibilitatea intrarii in recesiune a economiei americane si al dezamagirii resimtite de investitori cu privire la planul de masuri fiscale promovat de administratia americana.
Bursele au fost afectate si de temerile privitoare la incetinirea cresterii economice in Europa, analistii anticipand in acelasi timp pierderi mai mari in cazul unor banci asiatice.
Indicele MSCI World a scazut cu 1,2%, pana la 1.420,21.
Indicele Dow Jones Stoxx 600 a pierdut, ieri, 2%, ajungand cu 20% sub recordul inregistrat in iunie 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO