Business Internaţional

Bursele ating maximele anului, iar investitorii mizeaza pe o iarna fierbinte

Bursele ating maximele anului, iar investitorii mizeaza pe o iarna fierbinte
11.10.2009, 23:21 16

Bursele europene au postat cel mai substantial avans saptamanaldin ultimele trei luni, in timp ce actiunile cotate la burseleamericane au urcat saptamana trecuta pana la un nivel record pentruultimul an.

Indicele european Dow Jones Stoxx 600 s-a apreciat saptamanatrecuta cu 3,7%, pana la 242,73 puncte, dupa ce actiunile tuturorcelor 19 subindici ce il alcatuiesc au avansat, scrieBloomberg.

Totodata, indicele de referinta al bursei britanice, FTSE 100, aurcat cu 3,5%, indicele german DAX a avansat cu 4,5%, in timp ceCAC 40 (Franta) a reusit o performanta pozitiva de 4,1% saptamanatrecuta. De altfel, indicii nationali de referinta au crescut petoate cele 18 piete vest-europene.

"Din primavara, investitorii au anticipat imbunatatirea mediuluide afaceri, ce a reactionat la masurile exceptionale de politicafiscala si monetara puse la punct pentru a preveni o recesiuneprelungita", a declarat Andrew Milligan, presedintele diviziei destrategie din cadrul fondului de investitii Standard LifeInvestments.

Estimari pozitive pentru la iarna

"Ar trebui sa apara surprize pozitive in ceea ce privesteveniturile companiilor incepand din iarna, cand productia isi vareveni", a estimat Milligan.

Cresterea economica sustinuta si dobanzile scazute din intreagalume vor genera pe viitor o crestere "multianuala" a pietelor decapital, este de parere Anthony Bolton, reprezentant al fonduluimutual Fidelity International.

Banca Angliei si Banca Centrala Europeana si-au mentinutsaptamana trecuta dobanzile de politica monetara la un nivel minimrecord de 0,5%, respectiv 1%, la un an dupa ce au taiat la sangeratele pentru a contracara cea mai severa criza de dupa MareaRecesiune din anii 30. "Cresterea economica modesta se traduce prindobanzi reduse, iar acest context economic e de departe unul dintrecele mai bune pentru investitiile in valori mobliare", a explicatBolton.

S&P 500, pe val

Pe celalalt mal al Atlanticului, bursele au reusit, de asemenea,sa marcheze saptamana trecuta un avans considerabil, dupa ceestimarile pozitive ale analistilor au readus increderea in pietelede capital.

Indicele Standard & Poor's 500 (S&P 500) s-a apreciat cu4,5%, pana la 1.071 puncte, in conditiile in care industriaserviciilor a revenit pe plus dupa 11 luni de declin, iar numarulamericanilor ce au solicitat ajutoare de somaj a scazut subasteptari. Mai mult, S&P 500 a reusit sa urce in toate celecinci sedinte de saptamana trecuta, pentru prima oara dupanoiembrie 2006.

Totodata, indicele Dow Jones Industrial Average a avansat cuaproximativ 300 de puncte saptamana trecuta, ajungand la un nivelrecord pentru ultimul an, de circa 9.870 de puncte. "Vom mergechiar mai departe. Estimarile privind veniturile viitoare raportatela anul trecut sunt extrem de bune. Exista o serie de noi fonduride investitii care intra pe piata. Indicele S&P 500 va depasi1.200 de puncte pana la sfarsitul anului", a declarat Jeffrey Saut,strateg-sef al companiei de servicii financiare Raymond James &Associates din Florida.

S&P 500 a urcat cu 58% fata de minimul inregistrat inmartie, pe fondul speculatiilor ca momentele de maxima intensitateale crizei au trecut si ca economia mondiala isi va reveni treptat.Vinerea trecuta s-au implinit doi ani de cand S&P 500 si DowJones Industrial Average au afisat cele mai ridicate niveluri dinistorie, dar indicii inca sunt cu peste 30% sub varfurileinregistrate in toamna lui 2007.

Ne trebuie o perioada de digestie

"Am reusit sa facem performante intr-un interval foarte scurt detimp. Ne trebuie acum o perioada de 'digestie'", a declarat RobertDoll, vicepresedinte al grupului american de administrare afondurilor BlackRock.

"Evolutiile viitoare vor depinde de veniturile aferente celuide-al treilea trimestru. Daca vor fi asa cum estimam, surprizepozitive in acest sens, obtinute nu doar din reducereacheltuielilor, bursele vor avea unda verde pentru a inregistraperformante si mai bune", potrivit lui Doll.

In alta ordine de idei, dolarul a reusit saptamana trecuta sa seaprecieze in fata yenului, in timp ce bonurile emise de Trezoreriaamericana s-au ieftinit.

Economia americana s-a contractat cu 6,4% in primele trei luniale anului, in al doilea trimestru declinul economic incetinind la0,7%. Totodata, somajul a urcat luna trecuta la 9,8%, nivel recordpentru ultimii 26 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO