Business Internaţional

Bursele au scazut luna aceasta mai mult decat in octombrie 1987

Bursele au scazut luna aceasta mai mult decat in octombrie 1987
27.10.2008, 18:42 14

Pietele de actiuni s-au aflat in scadere in intreaga lume din cauza temerilor ca in ciuda eforturilor guvernelor de stabilizare a pietelor financiare nu se va putea evita intrarea in recesiune, scrie Bloomberg.

Indicele european Dow Jones Stoxx 600 inregistrase la jumatatea sedintei de tranzactionare de ieri o scadere de 4,7%, indreptandu-se catre cea mai slaba luna din istoria sa.
Dow Jones Stoxx 600 a inregistrat o scadere de 26% in aceasta luna. Indicele bursier european a pierdut 24% in octombrie 1987. Stoxx 600 a scazut cu 48% in acest an, in conditiile in care pierderile si operatiunile de writedown inregistrate de banci au declansat o criza pe pietele de credit. Indicele este valorizat la de 8,2 ori castigurile raportate ale companiilor care il compun, cel mai scazut nivel de cand Bloomberg a inceput sa colecteze date in 2002. Si indicii nationali au continuat sa piarda din valoare, astfel FTSE 100 (Marea Britanie) scazuse cu 3,35% la jumatatea programului de tranzactionare, in timp ce CAC 40 (Franta) si DAX (Germania) pierdusera 5,75%, respectiv 3,84%.
Actiunile UBS, cea mai mare banca a Elvetiei, si cele ale Deutsche Bank, cea mai mare banca a Germaniei, au consemnat scaderi de peste 6 procente.
Actiunile Daimler au scazut cu 6,4% dupa ce Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung a anuntat ca producatorul auto ar putea sista productia timp de 5 saptamani.
Indicele Hang Seng al Hong Kongului a inregisitrat o scadere de 13% in urma cresterii ratelor de pe pietele monetare, in timp ce indicele de referinta al pietei bursiere din Filipine a pierdut 12%, determinand o sistare temporara a tranzactiilor. Yenul a avansat pana aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani in raport cu moneda americana in conditiile in care in ciuda temerilor G7 privitoare la "volatilitatea excesiva" a monedei, investitorii au continuat sa vanda active cu randamente mai ridicate.
"Am trecut de la temeri de ordin financiar la temeri de ordin economic", a declarat Roland Lescure, director de investitii in cadrul Groupama Asset Management din Paris. "Problema este ca scaderile pietelor de actiuni duc la noi scaderi economice." Indicele MSCI World a pierdut 3,1%, pana la 844,82 puncte in Londra. Indicele MSCI Asia Pacific a scazut cu 6,3%.
Ratele de pe pietele monetare asiatice au avansat pe fondul speculatiilor ca criza globala a pietelor de credit se intensifica, in ciuda angajamentelor guvernelor si bancilor centrale din intreaga lume de a cheltui mii de miliarde de dolari pentru relansarea operatiunilor de creditare.
Fondul Monetar International a acordat Ucrainei un imprumut in valoare de 16,5 miliarde de dolari pentru sustinerea sistemului financiar al acestei tari pe fondul temerilor legate de recesiune ce au cuprins intreaga Europa.
Banca centrala a Coreii a redus ratele dobanzii cu un procent record in urma unei intruniri de urgenta a boardului, in incercarea de a impulsiona pietele.
Yenul a avansat pana la 92,80 unitati in raport cu dolarul, de la 94,32 unitati in New York pe 24 octombrie. Moneda japoneza a atins un record al ultimilor 13 ani pe 24 octombrie, de 90,93 unitati/dolar.
Primul-ministru japonez Taro Aso a anuntat ca va lua masuri pentru depasirea crizei financiare.
Indicele MSCI World a pierdut 29 de procente in aceasta luna.
"Declinul economic are o amploare care a fost subestimata", a declarat Christopher Donay, strateg-sef in cadrul Pictet. "Starea economiei va afecta vanzarile companiilor".
Economia Statelor Unite a scazut trimestrul trecut pentru a doua oara intr-un an, in conditiile in care consumatorii si companiile si-au restrans cheltuielile, ar putea indica rapoarte ce urmeaza a fi publicate in aceasta saptamana.
Produsul Intern Brut al SUA a inregistrat o scadere anuala de 0,5% in trimestrul iulie-septembrie, conform mediei estimarilor incluse intr-un studiu Bloomberg realizat inaintea publicarii cifrelor Departamentului de Comert, pe 30 octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO