Business Internaţional

Bursele cresc de doua luni, iar investitorii viseaza din nou

23.04.2009, 18:44 18

Bursele din intreaga lume par sa isi revina dupa un 2008 incarcat de evenimente si un 2009 care incepea incert. Luna martie a dat startul unor evolutii imbucuratoare pentru indicii de referinta din intreaga lume.
De la inceputul celei de-a treia luni din an pana in prezent atat indicii americani, cat si cei europeni si asiatici au inregistrat aprecieri de peste 10%.
In fruntea plutonului, cu o crestere de 47,7% pentru indi­cele de referinta roman BET, s-au aflat bursele din Europa de Est, care au reusit sa castige peste 20%.
Indicii Dow Jones si S&P 500, ai bursei de pe Wall Street, au reusit sa creasca cu 16,6%, res­pectiv 14,7%. Evolutia lor este animata de eveni­mentele de pe piete si de economia a carei evolutie ofera sperante de reve­nire in 2010. In ultima sedinta de tranzactionare insa, acestia au pierdut pana la 1%, pe fondul re­zultatelor financiare ne­ga­­tive postate de Mor­gan Stanley, care au animat temerile ca sectorul ban­car inca nu si-a revenit.
Din martie pana in prezent, in Europa cei trei indici nationali de referinta pentru pietele din Vest, FTSE 100, CAC 40 si DAX s-au apreciat.
Indicele german DAX a reusit sa recupereze din pierderile trecute dupa ce in decurs de aproape doua luni a castigat 23,8%. FTSE 100 a obtinut cea mai modesta crestere, de 11,2%, pe cand CAC 40 a urcat cu 17,2%.
Nici indicii din regiune nu au facut nota discordanta, Micex, indicele rusesc, si BUX, indicele ungar, reusind cres­teri de 38,8%, respectiv 20,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO