Business Internaţional

Bursele din Est sunt cele mai performante din lume

Bursele din Est sunt cele mai performante din lume
01.02.2010, 23:03 13

Pietele central si est-europene au avut cea mai buna evolutie lanivel mondial in ultimele sase luni, dupa ce situatia a luat oturnura neasteptata, iar in ochii investitorilor problemele cu carese confrunta tarile dezvoltate sunt mai grave decat cele aleEstului, scrie Financial Times.

Pietele au fost sustinute si de masurile luate de guvernele dinregiune, hotarate sa imbunatateasca situatia finantelorpublice.

Exista unele voci care spun ca sprijinul oferit de FondulMonetar International a jucat la randul sau un rol important.

Contrastand cu membrii zonei euro, in frunte cu Grecia, a careipiata de obligatiuni s-a prabusit saptamana trecuta, economiilecele mai puternice din regiune - precum Polonia - alaturi de celecare au primit sprijinul FMI - printre care Ungaria si Letonia - auimpresionat investitorii.

Shahin Vallee, strateg pe piete emergente la BNP Paribas, a spusca "aceasta este o poveste despre finante publice. Daca este sacompari Ungaria si Grecia, atunci Ungaria, o tara cu o piataemergenta, este considerata un pariu mai sigur". De la sfarsitullunii iunie, actiunile companiilor din regiune s-au apreciat cu39%, comparativ cu 24% in cazul actiunilor firmelor din statele cupiete emergente de la nivel mondial. In cazul companiilor de pepietele dezvoltate, avansul a fost de doar 17%, potrivit indicilorFTSE.

Costul asigurarii datoriei guvernamentale a scazut de asemeneapentru state precum Polonia si Ungaria. In cazul unor statedezvoltate precum Grecia si Portugalia, in aceeasi perioadaevolutia a fost de sens contrar.

Pe pietele valutare, zlotul s-a apreciat cu 10% in raport cueuro in ultimele sase luni.

"In Europa de Est datoria nu reprezinta o problema structurala",a spus Marcus Svedberg, economist-sef la compania de investitiiEast Capital. "Raportul datorie guvernamentala/Produs Intern Bruteste situat in jurul valorii de 40%, in timp ce in zona euronivelul este dublu, de 80%".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO