Business Internaţional

Bursele din Europa de Est recupereaza din pierderi, investitorii intorcandu-se pe pietele emergente

24.08.2007, 17:50 15

Pietele de actiuni din vestul Europei au variat usor ieri, injectia de capital facuta de Bank of America in cadrul Countrywide Financial, cel mai mare furnizor de credite ipotecare din Statele Unite, reusind sa tempereze temerile investitorilor privitoare la amplificarea crizei de pe pietele de credit, scrie Bloomberg.
Actiunile central-europene s-au aflat in crestere ieri, indicele NTX ce include 30 de companii din regiune avansand cu 1,5% pana la 1.920,66 puncte.
Indicele polonez WIG 20 a avansat la jumatatea orarului de tranzactionare cu 1,4%, cel ungar BUX a urcat cu 1,7%, in timp ce indicele austriac ATX a avut o crestere de 1%. Indicele ceh PX a adaugat 1,8%.
Actiunile franceze au consemnat crestere pentru a cincea zi, indicele CAC 40 urcand cu 1,5% la mijlocul programului de tranzactionare.
Actiunile germane s-au aflat si ele in crestere, indicele de referinta DAX avansand cu 0,9% pana la 7.566,72 puncte. In Marea Britanie, indicele FTSE 100 a castigat 1% pana la 6.255,50 puncte.
Banca Centrala Europeana a indicat faptul ca ar putea majora totusi rata dobanzii luna viitoare, anuntand in acelasi timp acordarea unui imprumut pe trei luni in valoare de 40 de miliarde de euro mai multor banci in scopul inlesnirii contractarii de imprumuturi intre banci.
BCE a raspuns speculatiilor privitoare la posibilitatea mentinerii ratelor dobanzii la acelasi nivel pe 6 septembrie, aratand ca va urma in continuare politica formulata de presedintele Jean-Claude Trichet pe 2 august.
La acea data, Trichet se angaja sa dea dovada de o "vigilenta puternica" privitor la evolutia inflatiei, o sintagma pe care acesta a folosit-o de fiecare data cand a decis sa majoreze ratele dobanzii.
Ieri, investitorii au indicat faptul ca exista sanse sporite ca BCE sa majoreze rata de referinta a dobanzii cu un sfert de punct procentual pana la 4,25% in luna septembrie.
"BCE a semnalizat ca inca vede in actualele turbulente de pe piete un eveniment financiar mai degraba decat un risc serios fata de evolutia intregii economii", a declarat Holger Schmieding, din cadrul Bank of America. "Astfel, BCE a ales sa-si duca la indeplinire planurile initiale in septembrie daca problemele de pe piata nu vor scapa de sub control". BCE se teme ca ritmul rapid de crestere economica permite companiilor sa majoreze preturile si le face sa cedeze in fata solicitarilor angajatilor privitoare la majorari salariale.
"Banca incearca sa readuca lichiditate pe piata, mentinand in acelasi timp politica monetara orientata catre combaterea inflatiei", arata Michael Hume, economist in cadrul bancii Lehman Brothers Holdings.
In Statele Unite, banca centrala ar putea urma o strategie similara. Avand in vedere faptul ca strategii Fed nu sunt siguri de impactul pe care-l vor avea problemele sectorului subprime asupra cresterii economice, scade probabilitatea ca acestia sa decida o reducere a ratei dobanzii de politica monetara inainte de reuniunea din 18 septembrie.
Oficialii Fed strang date de la bancile districtuale pentru a evalua conditiile economice, avand in vedere ca strategii nu se asteapta sa afle prea multe din rapoartele guvernamentale pe iulie, care vor reflecta conditiile dinaintea crizei subprime.


Pietele de actiuni continua sa creasca

Bursele din Europa si Asia au avansat ieri, dupa ce Countrywide Financial a anuntat o injectie de capital menita a-i intari pozitia financiara.
Actiunile central-europene s-au aflat in crestere ieri, indicele NTX ce include 30 de companii din regiune avansand cu 1,5% pana la 1.920,66 puncte.
Actiunile franceze au consemnat o crestere pentru a cincea zi, indicele CAC 40 urcand cu 1,1% pana la 5580,15 puncte.
Actiunile germane s-au aflat si ele in crestere, indicele de referinta DAX avansand cu 0,9% pana la 7.566,72 puncte.
In Marea Britanie, indicele de referinta al Bursei din Londra, FTSE 100, a castigat 1% pana la 6.255,50 puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO