Business Internaţional

Bursele din tarile emergente au depasit socul Lehman

03.08.2009, 17:15 14

Actiunile de pe pietele tarilor emergente au recuperat pierderile inregistrate dupa prabusirea bancii americane de investitii Lehman Brothers, indicele de referinta MSCI Emerging Markets urcand peste nivelul atins la inchiderea sedintei de pe 12 septembrie 2008, scrie Bloomberg.

Indicele avansase ieri la jumatatea sedintei de tranzactionare cu 1,4% pana la 855,95 puncte, indreptandu-se catre prima inchidere peste nivelul de 855,47 puncte inregistrat in momentul falimentului Lehman. Actiunile s-au aflat in crestere din Moscova pana in Shanghai, in contextul in care majorarea preturilor materiilor prime si cresterea sectorului de productie al Chinei au intensificat speculatiile privitoare la relaxarea recesiunii mondiale.

"Totul indica faptul ca am trecut de ce a fost mai rau", a declarat Roberto Lampl din cadrul ING Investment Management. "Volumul urias de lichiditate a sporit apetitul pentru risc si din acest motiv pietele mai riscante au inregistrat performante solide."

Indicele s-a prabusit cu 47% in decurs de sase saptamani dupa colapsul Lehman Brothers.

Actiunile de pe pietele emergente au generat o revenire a pietelor de actiuni la nivel mondial in acest an dupa ce bancile centrale din intreaga lume au redus ratele dobanzilor pentru a impulsiona creditarea, in timp ce guvernele, printre care cele ale Chinei si Statelor Unite, au pus in aplicare pachete de stimulente pentru a revigora cererea din partea consumatorilor si companiilor.

Indicele S&P 500 trebuie sa mai avanseze cu 27% inainte de a atinge valoarea de dinaintea falimentului Lehman Brothers. Indicele MSCI World ce include actiuni din 23 de tari avansate inca se situeaza cu 22% sub nivelul de pe 12 septembrie.

Economiile tarilor aflate in curs de dezvoltare ar putea inregistra o crestere de 1,5% ca grup in acest an si de 4,7% in 2010, conform Fondului Monetar International. Prin comparatie, economiile avansate sunt asteptate sa se contracte cu 1,4% in acest an si sa avanseze cu 2,5% anul viitor.

Cresterea recenta a impins valorizarile actiunilor de pe pietele emergente la de 17,7 ori castigurile raportate ale companiilor pentru ultimele 12 luni, cea mai ridicata valoare din octombrie 2007.

Din randul pietelor emergente, cele mai mari cresteri au fost consemnate ieri de Rusia si Kazahstan. Astfel, indicele Micex al pietei din Moscova a avansat cu 3,4%, iar indicele KASE al bursei din Kazahstan a urcat cu 6,4%, in conditiile in care petrolul s-a tranzactionat peste nivelul de 70 de dolari pe baril pentru prima data in ultima luna la New York.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO