Business Internaţional

Bursele emergente vor creste cu 20-25% in semestrul I din 2010

04.11.2009, 23:10 15

Actiunile companiilor de pe pietele emergente, care se indreaptacu pasi rapizi catre cel mai bun an din ultimul deceniu, vorconduce plutonul cresterilor de pe pietele de capital in primelesase luni din 2010, dupa ce volumul exporturilor incepe sa creasca,iar cererea sa isi revina, potrivit companiei de consiliere pentruinvestitii Prudential International Investments Advisers, scrieBloomberg.
John Praveen, strateg-sef pe investitii in cadrul Prudential, aspus ca el sfatuieste investitorii ca in primele sase luni aleanului viitor sa opteze pentru actiunile companiilor de pe pieteleemergente in detrimentul celor americane, pentru ca iN ultimelesase luni ale lui 2010 situatia sa se inverseze.
Indicii de referinta din China si India, care s-au apreciat cupeste 50% in 2009, vor continua sa creasca intre 20% si 25% anulviitor, a spus el. "Actiunile de pe pietele emergente nu au ajunsinca la un nivel atat de ridicat incat sa se poata spune ca suntfoarte scumpe sau ca a aparut un fenomen de tip bubble", a spusPraveen. Prudential International Investments este divizie aPrudential Financial, care administreaza active in valoare de 580mld. dolari (396 mld. euro).
Indicele MSCI Emerging Markets a avansat 59% in acest an,apropiindu-se de recordul de crestere de 64% din 1999. Cei zeceindici care au avut in acest an cele mai bune evolutii apartinstatelor aflate in curs de dezvoltare, in frunte cu Peru, Argentinasi Rusia, potrivit datelor Bloomberg.
Nici Europa de Est nu se lasa mai prejos. Desi situatia se aratamai dramatica in martie pe pietele bursiere din regiune, acestea aupostat cresteri mai alerte decat bursele din Vest in perioada ce aurmat.
Dupa ce anul 2009 a inceput intr-un ton bun pentru bursele de lanivel mondial si din Est, in luna martie acestea au ajuns la unnivel minim record, in ton cu bursele din intreaga lumea. Ulterioracestea au inceput sa intre intr-un trend ascendent care s-amentinut in cea mai mare parte a timpului pana in prezent. PX,indicele ceh, mai are de recuperat aproximativ 16%.
Indicele bursier romanesc BET este in prezent la un nivel de 4.447de puncte, cu circa 35% mai mult decat la inceputul anului. NiciBUX (Ungaria) nu s-a lasat mai prejos, apreciindu-se cu aproximativ34%. Indicele polonez de referinta WIG 20 are la inceputul luniinoiembrie un nivel superior celui de la inceputul anului cuaproximativ 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO