Business Internaţional

Bursele europene au scazut pana la nivelul din anul 2003

23.11.2008, 15:25 15

Actiunile europene au inregistrat a doua cea mai slaba saptamana din acest an saptamana trecuta, pe fondul intensificarii temerilor ca deteriorarea continua a conditiilor economice va afecta in mod dramatic profiturile companiilor, scrie Bloomberg.

Indicele bursier European Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 12%, atingand cel mai scazut nivel din cinci ani. Actiunile BNP Paribas au inregistrat cea mai pronuntata scadere din sectorul bancar pe fondul speculatiilor conform carora creditorii vor avea nevoie de noi fonduri de sustinere.
Scaderea inregistrata de indicele bursier European Stoxx 600 a fost cea mai pronuntata de la reducerea de 22% consemnata in saptamana incheiata pe 10 octombrie, indicele regional coborand pana la cel mai slab nivel din aprilie 2003.
Un raport publicat pe 20 noiembrie a indicat o crestere a solicitarilor de beneficii de somaj pana la cel mai ridicat nivel din 1992 incoace. In aceeasi zi, banca centrala a Elvetiei si-a redus in mod neasteptat rata de referinta a dobanzii cu 1% in contextul deteriorarii conditiilor economice.
"Privind la datele economice, este clar ca recesiunea este sincronizata la nivel global si ca aceasta va fi cu siguranta mai profunda decat ultimele recesiuni", a declarat Joost Van Leenders, strateg in cadrul Fortis Investments din Amsterdam. "Avand in vedere estimarile analistilor, vestile negative vor continua", a adaugat Van Leenders.
Economia globala a continuat sa se apropie de recesiune in ultima saptamana, in conditiile in care companii din intreaga lume si-au redus productia si numarul locurilor de munca.
Economistii Goldman Sachs au aratat ca economia Statelor Unite, cea mai mare economie a lumii, inregistreaza o rata anuala de scadere de 5% in trimestrul in curs si ca va scadea cu 3 si respectiv 1% in trimestrele urmatoare.
Indicele European Stoxx 600 a inregistrat o scadere de 50% in acest an, in conditiile in care pierderile de credit de aproape 1.000 mld. dolari au adancit declinul economiei regiunii si au fortat guvernele sa vina cu planuri de salvare a bancilor. Actiunile europene ar putea continua sa scada pana in cea de-a doua jumatate a anului viitor, in conditiile in care investitorii se orienteaza catre obligatiuni cu randamente ridicate in fata declinului prelungit al castigurilor companiilor. Veniturile celor 1.967 de companii din Europa de Vest care au raportat rezultatele aferente trimestrului trei au inregistrat, in medie, o scadere de 22%, fata de asteptarile privitoare la un declin de 9%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO