Business Internaţional

Bursele europene, din nou la cote maxime

01.06.2007, 16:46 7

Actiunile europene si-au reluat cresterea, impingand indicele Dow Jones Stoxx 600 pana la cel mai ridicat nivel din septembrie 2000 incoace, in urma publicarii stenogramei intrunirii bancii centrale americane (Fed) in care se indica faptul ca cea mai mare economie a lumii va asista la o accelerare a ritmului sau de crestere, scrie Bloomberg.
Nokia si Nestle au inregistrat cele mai semnificative cresteri din randul companiilor ce obtin venituri din Statele Unite. BHP Billiton a avansat in urma cresterii pretului la cupru si numirii unui nou CEO. Actiunile E.ON au urcat in urma anuntului facut de companie cu privire la intentia sa de a rascumpara actiuni.
"Orice stire pozitiva sau comentarii legate de cresterea economiei americane genereaza evolutii pozitive pe pietele globale", declara James Buckley, director in cadrul Baring Asset Management.
Actiunile companiilor americane au inregistrat miercuri cea de-a treia zi de crestere in timp ce pietele asiatice au atins un nivel record ieri dupa ce strategii Fed si-au mentinut previziunile privitoare la o viitoare accelerare a cresterii economice, specificand in acelasi timp ca riscurile legate de un posibil declin "s-au diminuat usor".
Indicele Standard & Poor's 500 a depasit nivelul record inregistrat in anul 2000, in timp ce indicele Dow Jones Industrial Average a atins un nou record. S&P 500 a urcat cu 0,8% pana la 1530,23 puncte. In Asia, indicele Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific a inregistrat o crestere de 1,3%, pana la 150,26 puncte, recuperand o pierdere de 0,5%.
Indicele european Stoxx 600 a avansat cu 0,8%, pana la 396,6 puncte, indicele Stoxx 50 a inregistrat o crestere de 0,7%, iar Euro Stoxx 50 a castigat 0,8%. Indicii de referinta s-au aflat in crestere pe toate cele 17 piete vest-europene deschise. Indicele german DAX a avansat cu 1,1%, cel francez CAC 50 a adaugat 0,6 procente, in timp ce indicele britanic FTSE 100 a urcat cu 0,5%.
Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, a asistat la o crestere cu 1% a valorii actiunilor sale, pana la 20,38 euro. Nestle, cea mai mare companie din domeniul produselor alimentare, a avansat cu 0,8%, pana la 475 de franci elvetieni.
Actiunile BHP Billiton au urcat cu 1% pana la 1.222 pence. Cea mai mare companie din lume din domeniul minier l-a numit pe Marius Kloppers in pozitia de CEO, el inlocuindu-l pe Charles Goodyear, care se retrage dupa patru ani in care s-a aflat la conducerea companiei.
E.ON a inregistrat o crestere cu 5,4% a valorii actiunilor sale, pana la 123,70 euro. Compania a anuntat ca va rascumpara actiuni in valoare de 7 miliarde de euro la mai putin de doua luni dupa ce aceasta a abandonat o oferta de preluare pentru compania spaniola Endesa.
In Europa Centrala, actiunile companiilor s-au aflat si ele in crestere, in frunte cu cele ale Voestalpine, cel mai mare producator de otel al Austriei. CEZ, cea mai mare companie de energie din Cehia, si Bank BHP s-au aflat de asemenea in crestere.
Indicele NTX ce include 30 de companii din regiune a urcat cu 1,1%, pana la 1953,08 puncte pe bursa din Viena.
Indicele polonez WIG 20 a inregistrat o crestere de 1,4%, in timp ce indicele ungar BUX a crescut cu 0,7%. Indicele ceh PX a castigat 0,9 procente, in timp ce indicele austriac ATX a avansat cu 1,2%.

Iarasi pe val
Actiunile si-au reluat cresterea, impingand indicele Dow Jones Stoxx 600 pana la cel mai ridicat nivel din sase ani si jumatate.
Cresterea a fost impulsionata de estimarile incluse in stenograma reuniunii Fed de pe 9 mai, conform carora ritmul de crestere al economiei americane se va accelera.
Nokia si Nestle au inregistrat cele mai semnificative cresteri din randul companiilor ce obtin venituri din Statele Unite.
Indicele Stoxx 600 a avansat cu 0,8% pana la 396,6 puncte, Stoxx 50 a inregistrat o crestere de 0,7%, iar Euro Stoxx 50 a castigat 0,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO